انتخاب کود مناسب درخت سیب یکی از عوامل مهم در رشد و توسعه این درختان در کنار آبرسانی کافی، هرس سالانه، مقابله با آفات و حشرات است. چراکه درختان سیب نیاز به تغذیه مناسب دارند تا میوههای باکیفیت و بدون آسیبی را به ثمر برسانند. ازجمله کودهای مناسب برای درخت سیب باید به کودهای حاوی نیتروژن، فسفر و پتاسیم مانند کود npk اشاره کرد.
نیتروژن برای رشد بخش هوایی و ساقه درخت سیب بسیار مهم است، اما فسفر برای رشد ریشه و توسعه سیستم ریشهای و پتاسیم برای تنظیم فشار اسمزی و مقاومت در برابر بیماریها و شرایط استرسی درختان به کار میرود. در ادامه این مطلب بیشتر در مورد کود مناسب درخت سیب صحبت خواهیم کرد.
انواع کود برای درخت سیب
درختان سیب یکی از محصولات مهم و پرطرفدار در باغات با بازده بالا به دلیل حساسیت کمترشان به خاک منطقه هست. ولی برای رشد و توسعه بهتر این درختان، انتخاب کود مناسب درخت سیب کمک بزرگی به این حوزه میکند، زیرا استفاده از کودهای مختص این درختان سبب ارتقا کیفیت محصول میشود. انواع مختلفی از کودها در این میان پیشنهاد میشوند که هرکدام از یکجهت این درخت را نشانه گرفته و سبب بهبود بخشی از ساختار کلی آن میشوند. در این قسمت به معرفی و بررسی انواع مختلف کودهای مورداستفاده برای درخت سیب میپردازیم.
- کود NPK:
کود NPK که شامل مواد پتاسیم، نیتروژن و فسفر است، یکی از مهمترین کودهایی است که برای درخت سیب استفاده میشود. این کود به رشد درخت، توسعه میوه و بهبود کیفیت محصول کمک میکند. نیتروژن برای رشد و سبزی برگها موردنیاز بوده، فسفر برای توسعه سیستم ریشه و پتاسیم برای تقویت مقاومت درختان مهم است. - کودهای حاوی نیتروژن:
گاهی در یک باغ سیب فقط برگها موردتهاجم قرارگرفتهاند در این زمان استفاده از کودهای حاوی نیتروژن بهترین راهکار است؛ زیرا کودهای حاوی نیتروژن به توسعه برگها و ساقههای سالم درخت سیب کمک کرده و همچنین در بالا بردن عملکرد محصول نیز تأثیرگذار هستند. - کودهای حاوی فسفر:
درختان سیب نیز برای رشد سالم و توسعه سیستم ریشه، نیاز به فسفر دارند. استفاده از کودهای حاوی فسفر در توسعه سیستم ریشه و بهبود عملکرد باغات مؤثر بوده، بنابراین یکی از انواع کود مناسب درخت سیب کودهای حاوی فسفر به شمار میرود. - کودهای حاوی پتاسیم:
کودهای حاوی پتاسیم را باهدف تقویت مقاومت درخت سیب در برابر بیماریها و آفات به کار میبرند. همچنین در صورت نیاز به توسعه میوههای سالم و باکیفیت کودهای پتاسه بسیار کاربردی هستند. - کودهای حاوی کلسیم:
کلسیم نیز یکی از عناصر مهم برای رشد سالم درختان سیب است. کودهای حاوی کلسیم در توسعه ساختار سلولی گیاه نقش بسیار مهمی دارند. ازاینرو در میان انواع کود مناسب درخت سیب جایگاه ویژهای به خود اختصاص دادهاند.
- کودهای حاوی بور:
باآنکه کودهای حاوی بور کمتر به گوش رسیدهاند، اما بور نیز یکی دیگر از عناصر مهم برای درختان سیب است. چراکه کودهای حاوی بور در گلدهی و میوه دهی سالم درخت سیب نقش خود را ثابت کردهاند.
بهترین کود درخت سیب
انتخاب بهترین کود مناسب درخت سیب امری بسیار حیاتی است، زیرا تأثیر زیادی بر عملکرد و بهرهوری درختان دارد. ولی عوامل مختلفی وجود دارد که باید در نظر گرفته شوند تا بهترین کود انتخاب شود. ازجمله این عوامل باید به نوع خاک، کمبودهای درخت، ژنتیک درخت، وضعیت نور، آبوهوا و نیازهای مختلف زمانی اشاره کرد. انتخاب بهترین کود برای درختان سیب باید با توجه به این عوامل صورت گیرد تا به بهرهوری و عملکرد بهینه درختان کمک شود.
مزایا و معایب کود درخت سیب
یکی از مزایای استفاده از کود مناسب درخت سیب بهبود روند تغذیه درختان است. با ارتقا کیفیت تغذیه، درختان قویتر و سالمتر شده و درنتیجه مقاومت آنها در برابر بیماریها و آفات افزایش مییابد. همچنین این کودها به بهبود ساختمان خاک کمک کرده و از فرسایش خاک جلوگیری میکنند.
ولی از طرف دیگر استفاده نادرست از کودهای درخت سیب منجر به مشکلات زیستمحیطی میشود. برای مثال، استفاده بیشازحد از کودها به افزایش آلایندهها در آبهای زیرزمینی و سطحی منجر شده و افزایش هزینههای تولید و مشکلات اقتصادی برای کشاورزان به همراه دارد. علاوه بر این، استفاده بدون کنترل از کودها به افزایش شوری خاک و کاهش بهرهوری خاک منجر میشود.
بهطورکلی، استفاده متعادل و مدیریت صحیح از کودهای درخت سیب به بهبود رشد و توسعه درختان کمک کرده و از مشکلات زیستمحیطی جلوگیری میکند. با انجام آزمایشهای خاک و استفاده از کود مناسب درخت سیب، کشاورزان به بهرهوری بالا و تولید پایدار دست مییابند.
شیوه کوددهی درخت سیب
کوددهی درختان سیب یکی از مراحل مهم در فرآیند کاشت و داشت است. چراکه این پروسه بهمنظور تأمین تغذیه مناسب برای درختان و افزایش عملکرد و کیفیت محصول انجام میشود. شیوههای مختلفی برای کوددهی درختان سیب وجود دارد که ازجمله آنها باید به چالکود، اسپری، آبیاری و … اشاره نمود که بر اساس ماهیت کود انتخاب میشوند. استفاده از کود مایع یکی از روشهای متداول برای کوددهی درختان سیب است. این نوع کود بهراحتی در آب حلشده و از طریق آبیاری به ریشههای درختان منتقل میشود. ولی کود گرانولی که در قالب دانههای بزرگ تهیه میشود، معمولاً بهصورت چالکود کنار ریشهها قرار داده میشود تا بهتدریج تحلیلشده و تغذیه درخت را تأمین کند.
کود پودری که بهصورت پودر یا دانههای ریز کریستالی تهیه میشود، بهراحتی از طریق پاشش بر روی خاک و یا اضافه کردن به آب و اسپری کردن بر روی برگها و ساقهها، جذب میشود و تأمین تغذیه موردنیاز برای رشد و توسعه درختان سیب را حاصل میسازد. با توجه به نوع و شرایط خاک و درختان سیب، شیوه مناسب کوددهی برای هر باغدار ممکن است، متفاوت باشد. انتخاب نوع کود مناسب درخت سیب و استفاده از آن بهصورت صحیح و بهموقع به بهبود رشد و عملکرد درختان سیب و همچنین کاهش آلودگی محصولات میانجامد.
علائم کمبود عناصر مغذی بر درخت سیب
کمبود عناصر مغذی خود را با علائم متفاوتی بر درختان سیب نشان میدهد. به همین دلیل است که توصیه میشود از کود مناسب درخت سیب متناسب با نوع کمبود درخت استفاده شود.
- کمبود فسفر: در درختان سیب با کاهش رشد و توسعه ریشهها، افت جذب آب و عناصر غذایی، نزول حجم تولید میوه و کیفیت آنها و درنهایت کاهش عمر درختان سیب خود را نشان میدهد. برای رفع کمبود فسفر باید از موادی مانند سوپر فسفات و فسفات دیآمونیوم استفاده کرد، همچنین اصلاح خاک نیز بهبود را فراهم میکند.
- کمبود بور: خشک شدن غنچههای روییده بر بالای شاخهها از مهمترین نشانهها کمبود بور در درخت میباشد. نقص بور همچنین باعث ایجاد نقاط قهوهای و کاهش بازارپسندی سیبها میشوند.
- کمبود کلسیم: باعث به بار نشستن سیبهای نرم و له و همچنین بروز مشکلاتی مانند تلخی، لکه چوبپنبهای و اسکالد میشود. بدین ترتیب تأمین کلسیم بهعنوان یک ماده مغذی حیاتی برای درخت سیب بسیار مهم است.
- کمبود پتاسیم: به خم شدن برگها و قهوهای شدن برگهای مسنتر منجر شده و باعث بیرنگ شدن میوههای بر روی درخت میشود. ازاینرو، تأمین مواد مغذی به میزان مناسب برای درختان سیب از بروز این نقصها جلوگیری میکند.
سؤالات متداول
- آیا استفاده از کود زیاد برای درخت سیب ضرر دارد؟
استفاده بیشازحد از کود به افزایش رشد نامناسب گیاه منجر شده و درنتیجه، درختان سیب دارای ریشههای سطحی و ضعیفی میشوند. این موضوع باعث افزایش حساسیت درختان سیب نسبت به بیماریها و آفات و کاهش تولید میوه میگردد. بدین ترتیب استفاده متعادل از کود بهمنظور رشد بهینه و تولید محصول مطلوب ضروری است. - چه زمان و فصولی باید کود به درخت سیب داد؟
درختان سیب نیاز به تغذیه منظم و مناسب دارند تا محصول مطلوبی را تولید کنند. بهطورکلی، کوددهی به درختان سیب در فصل بهار و پاییز انجام میشود. در فصل بهار، کودهای حاوی نیتروژن رشد و توسعه مناسب درختان را سبب شده و کودهای حاوی فسفر و پتاسیم درختان را برای زمستان و فصل بعدی آماده میسازند.