کود شمعدانی از مهمترین عناصر برای تقویت شمعدانی یکی ازگلهای آپارتمانی و گیاهی زینتی، زیبا و معطر، بومی مناطق آفریقای جنوبی، شمال آمریکا و استرالیا است. این گیاه گرمادوست و عضوی از خانواده Geraniaceae بوده و نیاز به مراقبتهای خاص اما سادهای دارد تا بهخوبی رشد کرده و گل بدهد. به همین دلیل انتخاب کودهای حاوی عناصر غذایی مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم بسیار موردنظر بوده و در اولویت قرار دارند.
البته حفظ کیفیت خاک و عناصر موجود در آن نیز حائز اهمیت است. با استفاده از کود مناسب مانند خرید کود آهن ، خرید کود سه بیست و استفاده از آنها و مراقبتهای لازم، گل شمعدانی خود را به یک همراه همیشگی تبدیل کنید و از زیبایی آن لذت ببرید.
معرفی گل شمعدانی
گل شمعدانی بانام علمی (Pelargonium) یک گل زیبا و خوشهای در رنگبندیهای مختلف است که با 200 گونه متفاوت در طبیعت یافت میشود. این گل اغلب بهعنوان نمادی از زیبایی، انسانیت و خوشبختی شناختهشده و در برخی فرهنگها بهعنوان نمادی از عشق و همبستگی نیز معرفی میگردد. گل شمعدانی اغلب در گلدان، باغها، پارکها و فضاهای سبز شهری بدون محدودیت فضا کاشت شده و زیبایی و طراوت به محیط میبخشد. این گل بهعنوان یکی از محبوبترین گلهای زینتی برای تزیین باغها و فضاهای باز و بسته کاربرد داشته و باعث جذابیت و زیبایی بیشتر محیط میشود.
انواع شمعدانی
گلهای شمعدانی از جذابیت و زیبایی خاصی برخوردارند و بر اساس ویژگیهای مختلفی مانند نوع برگ، اندازه گیاه، نوع گل و حتی عطرشان تقسیمبندی میشوند. بر اساس این معیارها، گیاهان شمعدانی دارای گروهبندیهای متمایزی بوده که هر گروه دارای ویژگیها و خصوصیات خاص خود هستند.
از انواع مختلف این گل باید به این موارد اشاره نمود:
- گل شمعدانی اژدر و یا رگال (Pelargonium Regal)
- گل شمعدانی آنجل (Pelargonium Angel)
- گل شمعدانی زونال (Pelargonium zonal)
- گل شمعدانی عطری (Pelargonium Scented-leaved)
- گل شمعدانی پیچ و یا برگ عشقهای (Pelargonium Ivy-leaf)
- گل شمعدانی یونیک (Pelargonium unique)
- شمعدانی برگ فانتزی (Fancy leaf geranium)
- شمعدانی فرشته (Angel candlestick)
بهترین کود شمعدانی
کارشناسان همیشه توصیه دارند در جهت تقویت گیاه شمعدانی، افزایش روند گلدهی و بهبود کیفیت و عطر گلهای این گیاه از کود تقویتکننده در فصول گرم سال هر سه هفته یکبار استفاده کنید. در این میان بهترین کود شمعدانی کود 20-20-20 و در رتبه بعدی کود 36-12-12 است. این کودها علاوه بر تقویت گیاه، پرورشدهندگان را درگذر موفق از چالش گلدهی شمعدانی و رفع فقر خاک گلدان نیز یاری مینمایند.
انواع کود شمعدانی
مؤلفههایی مانند نور، تنشهای دمایی، جابهجایی و … انتخاب نوع کود شمعدانی را تحت تأثیر خود قرار میدهند. البته نوع و کیفیت خاک نیز در انتخاب کود مناسب بسیار تأثیرگذار است. بدین ترتیب از خاک مناسب با ویژگیهای اسیدی، تقویتشده و سنگین آغشته به مقداری کود دامی (دارای املاح کم) یا ترکیب خاکبرگ، خاک باغچه، کود گاوی پوسیده، شن، ماسه و خاک لوم یا کمپوست برای شمعدانی استفاده نموده و از کودهایی که بدانها اشاره میکنیم در ادامه بهمنظور تقویت گیاه بهره ببرید.
ترکیب کود 121212 با آب، کودهای ارگانیک، مایع شوک، کود آهن، اسید هیومیک مایع دارای تمامی عناصر مفید مانند آهن، پتاسیم، روی، فسفر، منگنز، ازت و نیتروژن جزء بهترین نوع کود برای گلدهی و تقویت شمعدانی هستند. در حالت کلی حداقل ۱ بار در ماه کوددهی بهصورت آبیاری باید صورت گیرد تا مواد مغذی موردنیاز گل شمعدانی تأمین گردد.
خرید کود شمعدانی
با خرید کود شمعدانی علاوه بر، برطرف سازی تمام نیازهای گیاه و بهرهمندی از تمام عناصر و مواد معدنی موردنیاز گیاه به مزایای دیگری همچون تولید غنچه و گل تا مدتزمان طولانیتر، افزایش رشد بوته گل و شاخ و برگ، ارتقا طول عمر گلهای تولیدشده، مقاومتر و درشتتر شدن گلها نیز دست مییابید. همین امور باغداران و پرورشدهندگان گل و گیاه را در خرید کود مخصوص بسیار حساس و تیزنگر ساخته است.
قیمت کود شمعدانی
شما برای تأمین تمامی نیازهای شمعدانی باید ماهی ۱ الی ۲ بار کوددهی را انجام دهید. پس فرآیند چندان دشوار و پرهزینهای در پیش ندارید. از طرفی کودهای مخصوص شمعدانی در رنج قیمتی 28.000 تا 30.000 تومان به فروش میرسند که برای باغداران دوستدار شادابی و نشاط گیاهانشان گران به نظر نمیرسد.
کاربرد کود شمعدانی
کاربردهای متنوعی برای کود شمعدانی ذکر میشود که از مهمترین آنها باید به رشد شاخهها و برگهای گیاه، افزایش و تولید بذر گیاه، بهبود فرایند صحیح عمل فتوسنتز، ارتقا توانایی گیاه در مقابل استرس، زیادشدن شکوفه گیاه و ریشهزایی بهتر اشاره نمود. از دیگر کاربردها در قالب یک فهرست یاد میکنیم:
- ارائه انواع عناصر ماکرو و میکرو موردنیاز گیاه
- باعث گلدهی و افزایش برگ دهی
- افزایش سلامت و کیفیت کلی گیاه
- سرحالی و شادابی گیاه و دوری از پژمردگی
- امکان پرورش تعداد بالا و بهصورت تخصصی
روش کوددهی شمعدانی
تا حد امکان سعی نمایید از میان کودهای مایع یا محلول بهعنوان کود شمعدانی به دلیل سرعت جذب بالاتر به نسبت کودهای جامد، انتخاب نمایید. قبل از مصرف نیز محلول را بهخوبی تکان داده و در یک لیتر آب حل نمایید و هفتهای یکبار گیاه را از اواسط دی تا اواخر آبان با آن تغذیه کنید. در زمان استراحت زمستانه در ماه آبان تا بهمن کوددهی را متوقف یا به مقدار خیلی کم ادامه دهید. کوددهی از طریق آبیاری بهترین روش برای تزریق کود به خاک شمعدانی است. چراکه برگهای شمعدانی کرکی بوده پس جذب مواد مغذی از طریق برگها پایین است و کوددهی از طریق اسپری چندان رضایتبخش نخواهد بود.
سؤالات متداول
- میزان کوددهی شمعدانی در سالهای رشد به چه صورت است؟
شمعدانی در سال اول رشد به مواد مغذی بیشتر و مداومتری جهت گلدهی و تطبیق با شرایط محیطی خود نیاز دارد. با شروع رشد گیاه تمامی منابع موجود بهتدریج صرف رشد و بالندگی شده، به همین دلیل تزریق کود بسیار ضروری است. ولی با رسیدن به رشد کامل از حجم کود موردنیاز کاسته میشود. پس به خاطر داشته باشید که شمعدانیها در حاصلخیزترین خاکهای گلدان نیز بازهم به کوددهی مناسب در سال اول نیاز دارد. - شرایط نگهداری از گل شمعدانی دارای چه کیفیتی است؟
شمعدانی برای رشد به تابش مستقیم و ملایم نور خورشید نیاز دارد، زیرا سایه، گلدهی شمعدانی را متوقف میسازد. ولی تابش مستقیم و شدید آفتاب در تابستان نیز آسیب بسیاری به گلها این گیاه زده و سبب زردی، سوختگی و ریزش برگها میشود. البته در فصل زمستان و یخبندان احتمال سرمازدگی وجود داشته، پس اعمال تمهیدات لازم نیاز است.