دلایل میوه ندادن درخت آلوچه بسیار متنوع و برخی حتی بسیار خطرناک بوده، زیرا تا خشک شدن و نابودی کامل این درخت بهپیش میروند. به همین دلیل شناخت این علائم و پیشگیری از وقوعشان بهترین راهکار برای مبارزه است.
عدم توجه به آبیاری، هرس منظم، دفع آفات و امراض، کوددهی ناصحیح و نوسان شرایط آبوهوایی از مهمترین دلایل میوه ندادن درخت آلوچه محسوب میشوند.
در این مطلب به راههای مبارزه با این معضلات و غلبه بر عدم باردهی درخت گوجه سبز میپردازیم.
راههای افزایش باردهی درخت گوجه سبز
برای آنکه شاهد باردهی کامل و عالی درخت گوجه سبز باشیم، چارهای جز غلبه بر برخی عوامل ویرانگر نداریم. رسیدگی و حمایت باغداران از این درختان مقاوم باعث میشود محصول دهی افزایش و سود کشاورزی تا حد زیادی بالا رود. در ادامه باهم دلایل میوه ندادن درخت آلوچه بیشتر بررسی کرده و راههای مقابله را بیان میکنیم.
- توجه به سن درخت: برخی از درختان گوجه سبز تا سن 4 سال توانایی باروری ندارند، اما تعدادی از گونهها فقط پس از گذشت 2 سال به باروری میرسند. انتخاب نهالهای زودبازده از همان ابتدا یکی از بهترین راههای افزایش باردهی درخت گوجه سبز محسوب میشود. چراکه اگر درخت هنوز جوان و نارس باشد، به فاز تولید میوه نمیرسد.
- گردهافشانی: درختان برای تولید میوه نیاز به گردهافشانی و تلقیح دارند. درختان گوجه سبز خودگردهافشان نبوده و نیاز به درخت گردهافشان سازگار یا عوامل گردهافشان مانند زنبورها دارند. عدم توجه به چنین امری حتماً از دلایل میوه ندادن درخت آلوچه بهحساب میآید.
- شرایط خاک: خاک نامناسب یا فقیر از مواد مغذی بر تولید میوه تأثیر منفی میگذارد. نهال گوجه سبز باید در خاک حاصل خیز با نور کافی و دارای زهکشی مناسب کاشته شود.
- تغییرات آبوهوایی: اگر محیط کاشت شما دارای سرمای شدید و دمای انجماد بالا در فصل گلدهی باشد، مطمئناً درختان گوجه سبز با مشکل میوه ندادن درگیر میشوند. پس بهتر است متناسب با نوع آبوهوای منطقه گونه و رقم درخت را انتخاب نمایید تا به مشکلی برنخورید.
- حجم آبیاری: آبیاری نامناسب، چه کم باشد و چه زیاد، بر رشد درخت و تولید میوه تأثیر منفی میگذارد. حجم آبیاری بهتر است، برحسب سن درخت انجام شود. درختهای جوان به آب فراوان و درختهای مسنتر به آبیاری محدودتر نیاز دارند. البته باهدف جلوگیری از میوه ندادن درخت در زمان گلدهی و میوه دهی نیز آبیاری را کمتر سازید.
- آفات و بیماریها: حمله آفات و بیماریهای گیاهی باعث آسیب به گلها و جلوگیری از تولید میوه میشود. بهمنظور حفظ قوت درخت و تقویت فرآیند میوه دهی مبارزه با آفات مانند کرم آلو، شپشک سان خوره و زنبور سیاه گوجه سبز را در دستور کار خود قرار دهید.
- کوددهی دقیق: یکی دیگر از دلایل میوه ندادن درخت آلوچه عدم توجه به کوددهی اصولی است. برای انتخاب کود مناسب به سراغ آزمایش خاک بروید و درنهایت پس از گزینش کود کارآمد آن را از طریق محلولپاشی بعد از برداشت میوه در اختیار درخت قرار دهید تا با گل سوزی و کمبود میوه تولیدی در سال آتی مواجه نشوید. بهطورمعمول باغداران در آخر فروردین از نیترات پتاسیم و کلبر، هفته اول اردیبهشت هیومیک اسید و ۳۶-۱۲-۱۲ و درنهایت سیلیکات پتاسیم استفاده کرده، زیرا بهترین کودهای برای حفظ میوه دهی درخت گوجه سبز هستند.
- هرس نامناسب: هرس نادرست بر تعداد و کیفیت میوههای تولیدی تأثیر میگذارد. انجام هرس قبل از سن 11 سالگی و عدم توجه به هرس ساقههای بارده در سنین بالا درخت را از باردهی مجدد و تولید بازمیدارد.
نکته مهم: برای غلبه بر دلایل میوه ندادن درخت آلوچه و رفع این مشکلات، از کود مناسب استفاده کرده، زمانبندی آبیاری و هرس را بهینهسازید و در صورت لزوم از روشهای کنترل آفات استفاده نمایید. همچنین اطمینان حاصل کنید که درخت در محیطی با شرایط آبوهوایی مناسب قرار دارد.
درخت گوجه سبز چند سال یکبار میوه میدهد؟
درخت آلوچه، یکی از درختان مثمر و پرطرفدار است. این درخت اصلاحشده از نارس میوه آلو به شمار میرود و دارای میوه گوشتی و آبدار است که در قسمت مرکز آن هستهای بزرگ و پهن قرار دارد. عمر اقتصادی این درخت به بیش از 35 سال میرسد، حتی ممکن است تا 70 سال هم عمر کند. درخت آلوچه هرسال در فصل بهار شکوفه داده و میوه دهی را آغاز میکند. میوههای آلوچه دارای پوست صاف و براقی هستند که معمولاً آن را باپوست مصرف میکنند. این میوه نسبت به سرما مقاوم بوده و یک گزینه خوب برای باغبانانی است که به میوههای خوشمزه و مفید در باغ خود تمایل دارند.
درخت گوجه سبز هرسال چند کیلو بار میدهد؟
میزان میوه دهی درخت گوجه سبز بستگی به شرایط رشد، نگهداری و محیطزیست دارد. بدین ترتیب این میزان میوه دهی ممکن است، متغیر و به عوامل مانند سن درخت، شرایط رشد و نوع درخت بستگی داشته باشد. درختهای آلوچه در سن 4 تا 6 سال بهاندازه مطلوبی میوه میدهند و در صورت نگهداری درست تا بیشتر از 40 سالگی نیز توانایی باروری دارند.
البته توجه به میزان نور خورشید، آبیاری منظم، خاک مناسب و کوددهی نیز بر حجم میوه دهی تأثیر دارد. دقت نمایید که نوع مختلف آلوچهها میوه دهی متفاوتی دارند. برخی ارقام بیشتر درحالیکه گونههای دیگر کم بارده هستند.
برای نمونه گوجه سبز سلطانی در طول سال 60 کیلوگرم محصول داده اما گوجه سبز اسرائیلی بهطور سالیانه 115 کیلوگرم محصول میدهد.
سؤالات متداول
- آیا کشت و نگهداری درخت آلوچه سود ده است؟
با توجه به هزینه نگهداری درخت آلوچه و میزان تولیداتش میتوان گفت که این درخت سودده میباشد. اگر بهدرستی مراقبتهای لازم را انجام دهید و هزینههای نگهداری که شامل آبیاری، کوددهی، حفظ شرایط رشد مناسب و مقابله با آفات و بیماریها بوده را مدیریت کرده و تعداد درختان آلوچه خود را افزایش دهید و بازار فروش مناسبی داشته باشید، نگهداری درخت آلوچه سودآور میباشد. - بهترین فضا برای کاشت آلوچه دارای چه شرایطی است؟
بهترین جای کشت نهال آلوچه در مناطقی با تابستانهای گرم و آفتابی و شبهای خنک است. این میوه به روشهای کاشت بذر، کاشت قلمه، خوابانیدن، پیوند و کاشت مستقیم نهال آلو تکثیر میشود. ازنظر فاصله بین نهالها، بهتر است، فواصل درختان از هم حدود ۵ تا ۶ متر باشد. همچنین، آبوهوای شرجی و معتدل نیز بسیار مناسب پرورش این نوع نهال میباشد. ولی تابش مستقیم آفتاب به آنها در رشد بهینه و بهرهوری محصول کمک میکند.