یکی از درختانی که در شرایط آب و هوایی خشک، نمیهگرمسیری و مدیترانهای رشد و باردهی خوبی دارد، انار است. درختی که با شرایط متفاوت اقلیمی سازگار است و در خاکهای سنگین تا سبک، مقاوم به شوری آب، مقاوم به خشکی و کم آبی قابلیت کشت دارد. یکی از اساسیترین عوامل مؤثر در تعیین کیفیت و کمیت میوه این درخت، شناخت نیازهای غذایی و مدیریت تغذیه و کوددهی درخت انار است. پس در این مطلب قصد داریم شما را با نحوه خرید کود کشاورزی مناسب برای درخت انار آشنا کنیم.
داشتن اطلاعات مفید در خصوص نحوه کوددهی و انتخاب درست نوع آن میتواند صرفه اقتصادی مناسبی برای این دسته از باغداران داشته باشد. همانگونه که میدانیم، پس از کاشت هر درختی باید به طور اصولی از آن مراقبت کرد و با کودهای مورد نیاز آن را تقویت نمود؛ بنابراین در کنار نگهداری مناسب از درخت انار، فاکتور انتخاب بهترین کود برای درخت انار به منظور رشد سریعتر و میوهدهی بستر امری ضروری و مهم است. درواقع بهترین کود برای درخت انار کودی است که قادر باشد رشد درخت را بهبود بخشد و به افزایش عملکرد آن کمک کند.
انواع کودهای آلی و شیمیایی را میتوان برای درختان انار استفاده کرد. کودهای شیمیایی و حیوانی، هر کدام خواص خود را دارند. به طور مثال کودهای حیوانی که شامل کودهای مرغی، اسبی، گوسفندی و گاوی میشوند سرشار از موادی هستند که باعث بهبود کیفیت خاک، حفظ تعادل زیستی و بهرهوری بالا در مصرف آب میشوند. کودهای شیمیایی نیز عناصر مختلفی از جمله عناصر ماکرو (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) و میکرو یا ریز مغذی دارند که هر کدام برای رشد گیاهان مفید هستند و به سرعت نیازهای غذایی درخت انار را تأمین کرده و رشد سریع و بهبود عملکرد محصول را ایجاد میکنند.
بهترین زمان کوددهی درخت انار
فرایند رشدی نهال انار به نحوی نیست که در یک فصل خاص، نیاز کودی داشته باشد و در فصلهای دیگر نیازی به توجه و مراقبت و استفاده از کود نداشته باشد، بلکه شما باید در هر فصل بنا بر شرایط فصلی از کود خاصی برای رشد نهال انار استفاده کنید، این نکته مهم را فراموش نکنید که بیشتر کودهای مختص به نهال انار در فصول گرم سال برای تأمین نیاز غذایی نهال به کار میروند و در فصلهای سرد سال، به طور معمول برای حفاظت گرمایی از ریشه درخت انار مصرف میشوند؛ بنابراین دغدغه اصلی این است که در هر مرحله از رشد و نمو درخت انار باید چه کودی را استفاده کرد. معمولاً هر دوره رشدی، کود مناسب خود را میطلبد.
در حالت کلی برای یک درخت انار از زمانی که کاشته میشود باید برنامه زیر صورت بگیرد:
- تا 2 سالگی نهال میتوانیم از 5 کیلوگرم کود آلی، 250 گرم کود نیتروژن، 125 گرم پتاسیم و 125 گرم فسفر استفاده کنیم.
- زمانی که نهال در 3 سالگی است میتوانیم 10 کیلوگرم کود آلی، 125 گرم فسفر، 500 گرم نیتروژن و 250 گرم پتاسیم استفاده کنیم.
- هنگامی که نهال 4 ساله است هم مناسبترین مقدار کودها، 500 گرم نیتروژن، 125 گرم فسفر، 250 گرم پتاسیم و 20 کیلوگرم کودهای آلی است.
- در 5 سالگی نهال نیز به طور معمول 20 کیلوگرم کودهای آلی، 125 گرم فسفر، 250 گرم پتاسیم و 500 گرم کود نیتروژن برای رشد درخت انار مورد نیاز است.
- از سن 5 سال به بالا و در ادامه رشد و میوهدهی درخت نیز باید هر ساله به میزان 30 تا 40 کیلوگرم کودهای آلی، 625 گرم نیتروژن، 250 گرم پتاسیم و 250 گرم فسفر به درختان بدهیم.
نحوه تشخیص و انتخاب بهترین کود برای درخت انار
جهت آگاهی از بهترین کود برای درخت انار، ابتدا باید از وضعیت عناصر زمینِ زیر کشت و باغ موردنظر اطلاع پیدا کرد تا از میزان عناصر موجود و کمبودها باخبر شویم؛ زیرا این زمین و خاک باغ است که بستر تغذیهای را برای درختان فراهم میکند و گیاهان مواد مورد نیاز خود را از خاک دریافت میکنند.
برای رسیدن به این میزان اطلاعات، باغدار باید آب و خاک باغ مورد نظر را آزمایش کند. با این هدف باید زیر نظر کارشناسان آزمایشگاههای مربوطه و با رعایت ضوابط چگونگی نمونهگیری، بخشی از آب و خاک باغ را به آزمایشگاه برد. کارشناسان بعد از انجام آزمایشهای لازم، میزان عناصر موجود در خاک و همچنین میزان کم و کاستیهای آن را تعیین میکنند، به این ترتیب کودهای مورد نیاز برای رفع کمبودها مشخص میشود.
معرفی بهترین کودها برای درخت انار
1,385,000 تومان قیمت اصلی: 1,385,000 تومان بود.1,350,000 تومانقیمت فعلی: 1,350,000 تومان.
42 در انبار
760,000 تومان قیمت اصلی: 760,000 تومان بود.711,000 تومانقیمت فعلی: 711,000 تومان.
4 در انبار
1,050,000 تومان قیمت اصلی: 1,050,000 تومان بود.990,000 تومانقیمت فعلی: 990,000 تومان.
13 در انبار
828,000 تومان قیمت اصلی: 828,000 تومان بود.764,000 تومانقیمت فعلی: 764,000 تومان.
در انبار موجود نمی باشد
1,250,000 تومان قیمت اصلی: 1,250,000 تومان بود.1,150,000 تومانقیمت فعلی: 1,150,000 تومان.
28 در انبار
انتخاب کود مناسب در مراحل مختلف درخت انار
کوددهی در مراحل مختلف رشد، با هدف خاصی صورت میپذیرد. در ادامه، این مراحل رشد و کود مناسب آن توضیح داده میشود.
چالکود در اواسط زمستان:
بهتر است این نوع از کوددهی را از سال سوم کاشت نهال انجام دهید تا به ریشه آسیبی نرسد؛ به این منظور میتوانید عناصر مورد نیاز خاک به همراه کودهای مرغی و هیومیک اسید آماده نموده و به روش چالکود به گیاه بدهید. در روش چالکود نزدیک ریشه درخت چالههایی حفر کرده و آن را با کودهای آلی و شیمیایی پر میکنند، این روش مزیتهای بسیاری برای درخت دارد و باعث رشد بهتر گیاه میشود؛ همچنین کیفیت میوه ها را بالا میبرد.
کود مرغی مایع تخمیر شده «اگری پارس» یکی از گزینههای مناسب در این مرحله است. کود مرغی مایع تخمیر شده اگری پارس، مخلوطی از غنیترین کودهای مرغی و مواد افزودنی طبیعی است که عناصر میکرو و ماکروی(NPK) متعادل و طبیعی دارد و هیچ مادهی شیمیایی در ترکیب آن به کار نرفته است. این کود، با اضافه کردن هیومیک اسید باعث جلوگیری از شوری خاک میشود.
کود هیومیک اسید 60% پودری اگری پارس هم یکی از انواع مناسب کودهای هیومیک است که به دلیل نوع پودری آن از نوع فعال(حل شونده در آب) است، کودی مناسب و کارآمد محسوب میشود. هر دوی این کودها چه در ابتدای فصل کاشت و چه در طول فصل زراعی قابل استفاده هستند.
زمان مشاهده جوانه:
کودهایی با فسفر بالا و هیومیک اسید مناسبترین کود در مرحله جوانهزنی درخت هستند که بهتر است این کودها همراه با آبیاری به خاک رسانده شوند. علاوه بر این در این مرحله کودهای کلسیم و بور نیز مفید بوده و میتوانید از طریق محلولپاشی از آنها استفاده نمایید. جوانه درخت انار باید به مرحله تورم برسد تا برای گل دادن آماده شود. مهمترین کودها برای تورم جوانه درخت انار شامل نیتروژن، فسفر، سولفات پتاسیم، آهن، گوگرد، نیترات کلسیم، کلسیم، روی میباشد.
قبل از گلدهی:
زمان گلدهی درخت انار از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است در این مرحله جهت آمادهسازی درخت برای گلدهی به کودهای کاملی که غنی از مواد معدنی، نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستند، نیاز است. در این مرحله کوددهی باید به روش محلولپاشی صورت گیرد؛ همچنین در مرحله گلدهی همه عناصر میکرو نیز ضروری هستند.
توصیه کیمیاکشت به شما در این مرحله استفاده از کود مولتی میکس دی اف(MULTIMIX DF) است که با ترکیبات خاص خود، موجب رفع کمبودهای گیاه میشود. کود مولتی میکس سنگاپور یک کود میکرو است که حاوی سه عنصر کم مصرف اصلی شامل آهن، روی و منیزیم است. این عناصر در ترکیب با سایر ریزمغذیها نظیر مس، بر، منیزیم و روی تأثیر بسزایی در کیفیت محصولات دارد. این کود را میتوان در تمام گیاهان زراعی به میزان نیم تا یک کیلوگرم در هکتار به صورت محلولپاشی و ترجیحاً قبل از گلدهی استفاده کرد.
زمان گردویی شدن میوه:
در این مرحله میوه انار به اندازه یک گردو بوده و به رنگ سبز دیده میشود. در این بازه زمانی اوج نیازمندی نهال انار شما به مواد معدنی تازه است و باید از کودهایی استفاده کنید که مقادیر بسیار زیادی آهن و کلسیم داشته باشند، اصولا برای کود زمان گردویی شدن میوه انار، از ترکیب درست و اصولی کودهای حیوانی و شیمیایی استفاده شود تا مواد معدنی مورد نیاز نهال انار، به بهترین شیوه تامین گردد.
در این مرحله باید کودهای کامل را در ترکیب آب آبیاری درخت حل کرده و به خاک آن رسانید؛ نیز عناصری مانند آهن، کلسیم و بور نیز در این مرحله مورد نیاز درخت میباشد که باید در برنامه کوددهی آن لحاظ شود.
توصیه کیمیاکشت به شما در این مرحله کود کامل سه بیست اگری پارس است. این کود علاوه بر سه عنصیر اصلی نیتروژن، پتاسیم و فسفر، حاوی مقادیری از عناصر ریز مغذی (آهن، منیزیم، منگنز، روی، مس) به فرم کلاته؛ همچنین دارای عناصر گوگرد، بور و مولیبدن به شکل محلول است و احتیاجهای اصلی گیاه را برطرف میکند. ویژگی انحصاری کود کامل NPK اگری پارس حلالیت بسیار بالای آن است و به دو شیوه محلولپاشی و آبیاری قابل استفاده است.
کود آهن مگافر پلاس 6.5% اسپانیایی یکی از محصولات باکیفیت جهت تأمین عناصر میکرو مورد نیاز گیاهان است. این کود برای انواع گیاهان قابل مصرف است و علاوه بر بالا بردن کیفیت محصولات، سیستم ایمنی گیاهان در برابر بیماریها و آفات را تقویت میکند. کود آهن مگافر پلاس بسته به علت نیاز محصول و به صورت محلول در آب استفاده میشود.
کود مناسب درشت شدن میوه:
جهت بالا بردن ثمره درخت و درشت شدن میوههای آن در این مرحله استفاده از کودهای پتاس بالا توصیه میگردد؛ نیز میتوانید از کودهای میکرو که حاوی عناصر ریزمغذی به صورت کامل هستند هم جهت تقویت درخت استفاده کنید.
کود سولو پتاس اگری پلاس، با 50 درصد پتاسیم، یکی از منایع مناسب در این مرحله است. این کود باعث افزایش رشد زایشی گیاه، افزایش گلدهی، وزنگیری محصول، رنگپذیری میوه، بالا رفتن عیار و کیفیت محصول میشود. از مهمترین ویژگیهای این کود شاخص آبشویی و ضریب شوری کم نسبت به سایر کودهای پتاسیمی است و به دلیل داشتن درصد خیلی پایین کلر، یک کود ایدهال برای گیاهان حساس به شوری به حساب میآید. سولوپتاس اگری پارس، بعد از تشکیل میوه، قبل و یا هنگام از برداشت، حتی در طول فصل رشد نیز قابل استفاده است.
کود مناسب جهت تغییر رنگ میوه و برداشت آن:
در این مرحله از رشد، بایستی کودهایی مصرف شود که موجب تغییر رنگ سبز میوه و قرمز شدن آن کمک کند و در درشتی میوهها هم مؤثر باشد. در مرحله تغییر رنگ میوه انار نیز کوددهی به روش محلول پاشی بوده و باید از کودهای نیتروژن، پتاسیم و فسفر به مقدار کمتری استفاده گردد و کودهای کلسیم، بور و هیومیک اسید در این مرحله مفیدتر هستند.
کود مناسب پس از برداشت محصول:
پس از آنکه برداشت محصول به پایان رسید باید درخت را برای برداشت بعدی آماده نمایید. به این منظور استفاده از کودهای نیترات پتاسیم، عناصر ریزمغذی، جلبکها و کودهای حیوانی توصیه میگردد.
شیوه کوددهی درخت انار
درخت انار مانند سایر ارقام میوه به سه روش کوددهی میشود:
- چالکود
- آبیاری
- محلولپاشی
با توجه به چگونگی عملکرد کود و به منظور بالا بردن میزان بهرهروی کودها؛ یکی از شیوههای مذکور جهت کوددهی درخت انار پیشنهاد میشود.
نکات مهم در هنگام کوددهی درخت انار
- اسفند ماه، بهترین زمان برای چالکود درخت انار است.
- در روش چالکود نباید از کودهای آلی استفاده کرد؛ زیرا سبب پوسیدگی ریشه درخت میگردد.
- کودهایی که در فصل پاییز و زمستان برای درخت انار استفاده می شود باید بر پایه محافظت از آن در برابر سرما و یخبندان باشد.
- برای رسیدن به نتیجه مطلوب، به دنبال یک کود خاص نباشید بلکه به برنامه غذایی ممتد ، منظم و علمی نیاز است.
- اگر از کود پودری انتخاب استفاده میشود، باید دقت کنید که کود بر پایه مواد ارگانیک و طبیعی و با تکنولوژی آهسته رهش در خاک، تولید شده باشد.
سؤالات متداول
آیا استفاده از کودها به تنهایی موجب درشتی میوه انار میشود؟
هرچند کوددهی عامل مؤثری در تعیین اندازه میوه است؛ اما ژنتیک و نوع رقم؛ همچنین آبیاری درست و کافی به درشت شدن میوه انار منتهی میشود.
بهترین کود برای انار کدام است؟
به طور کلی نمیتوان گفت فلان کود بهترین گزینه برای درخت انار است و با در هر فصل، با توجه به مرحله رشدی و شرایط درخت و در نظر گرفتن وضعیت آب و وهوا نوع خاصی از کودها برای درخت انار توصیه میشود تا به رشد و تقویت آن کمک کند. به عبارت دیگر مجموعهای از کودها در قالب یک برنامه غذایی درست و اصولی و آبیاری مناسب، مؤثر هستند.
فواید کود پتاس برای درخت انار چیست؟
کودهای پتاسه نقش بسزایی در اندازه میوه انار دارند. عنصر پتاسیم باعث جذب قندها به سمت میوه و درشتی آن میشود.
نشانههای کمبود کود در درخت انار کدامند؟
مهمترین علائم کمبود، رنگپریدگی میوه، ترک خوردگی و شکافته شدن پوست میوه پیش از موعد رسیدن، کوچک ماندن گیاه، خشکی و آفتاب سوختگی میوههاو ریزش برگها و جوانههای انار است.