درخت بادام جزء آن دسته درختانی است که 3 – 4 سال اول باردهی ندارد؛ بنابراین عدم باردهی از کود یا شیوه کود دهی نیست. به طور کلی بهترین کودهایی که برای درخت بادام معرفی میشود، هم برای تقویت خاک و گیاه و هم برای جبران کمبودهای آن کاربرد دارند. بسته به نیاز و علائم کمبود و حتی مرحله و فصل رشد، نوع کود و میزان مصرف متفاوت است. بنابراین شیوه مصرف و زمان دقیق آن هم اهمیت زیادی دارد. به طور کلی خرید کودهای میکرو مخصوصاً نمونههایی که حاوی بور و روی باشند به عنوان بهترین کود برای درخت بادام شناخته میشوند. روی برای کیفیت بهتر میوه و بور برای تنظیم متابولیسم و جوانهزنی بهتر لازم است.
بهترین زمان کود دهی درخت بادام
بعضی خاکها دارای عناصر کمیاب هستند، از این رو برای تقویت به کود کمتری احتیاج خواهند داشت. بعضی خاک ها فقیر هستند؛ بنابراین باید کودهای آلی و شیمیایی بیشتری جهت تقویت به آنها اضافه کرد. میزان کوددهی درختان بادام با توجه به سن و حجم درخت بادام و فصل کود دهی متفاوت است. از آنجایی که درخت بادام عادت به رشد گسترده دارد، کود دهی درخت بادام برای کل دوره رشد درخت، از قبل از کاشت و در طول کاشت تا بلوغ و سپس میانسالی و پیری مورد نیاز است. از آنجایی که کودهای میکرو به عنوان بهترین کود برای بادام شناخته شدهاند، بهترین زمان استفاده آن هم قبل از پاییز یا به عبارتی پس از برداشت محصول است. پس از آن باید موقع جوانهزنی زمانی که فصل رشد درخت بادام شروع میشود، از چنین کودهایی استفاده شود.
نحوه تشخیص و انتخاب بهترین کود برای درخت بادام
در مورد درخت بادام دو نوع کود دهی وجود دارد. نوع اول قبل از کاشت نهال است که با هدف ر تقویت خاک انجام میشود. در این مرحله از کودهای ازته و فسفاته استفاده میکنند. نوع دوم کوددهی زمانی است که درخت دچار کاهش باردهی میشود و یا علائم کمبود در آن دیده میشود که باید به وسیله کود رفع گردد. قطعاً نمیتوان یک نسخه ثابت برای همه درختان بادام تجویز کرد و بدون توجه به نوع، رقم، شرایط اقلیمی و… یک نوع کود خاص را بهترین کود برای درخت بادام دانست. در حقیقت علائم درخت به ما نشان میدهد که درخت چه کمبودهایی دارد و بهترین کود برای درخت بادام کدام است. بنابراین آشنایی با نیازهای درخت بادام و آزمایش خاک و برگ سالیانه در خرداد و تیر ماه، کمک شایانی به انتخاب بهترین کود برای این درخت میکند.
انتخاب کود مناسب در مراحل مختلف درخت بادام
کود مناسب درخت بادام میتواند کود حیوانی یا کود شیمیایی باشد. کود دهی درخت بادام با هدف تولید شاخههای بیشتر، رشد بیشتر و افزایش کیفیت محصول بادام و افزایش عمر اقتصادی درخت انجام میشود .اینکه بدانید از چه نوع مکمل هایی برای افزایش کیفیت عملکرد نهال های بادام خود استفاده کنید یا طبق چه جدولی کود دهی درخت بادام را انجام دهید نیاز به آگاهی دارد.
درخت بادام در مراحل مختلفی به کود نیاز دارد که به طور عمده عبارتند از:
- کود دهی زمستانه یا چالکود: در فصل زمستان یک ماه پیش از تورم جوانهها براساس آنالیز خاک باید یک چالکود در خاک ایجاد کنید. کوددهی در این فصل باید به صورت ساندویچی در لابلای کودهای دامی در منطقه ریشه انجام شود.
- تورم جوانهها تا شروع باز شدن گلها: مرحله دوم در زمان تورم جوانه تا شروع باز شدن گلهاست. در این زمان از ازت و فسفر به منظور رشد و توسعه ریشه به صورت کود آبیاری استفاده کنید.
- ریزش کامل گلبرگها تا تشکیل میوه: مرحله بعد کوددهی، مربوط به ریزش کامل گلبرگها تا تشکیل میوهها است. در این زمان میتوان از کود سه بیست به صورت کود آبیاری استفاده کرد. البته باید توجه کرد که اگر خاک باغ آهکی باشد از کود سه بیستی استفاده شود که منبع ازت و سولفات آمونیوم است. همچنین کودهای محرک رشد در این مرحله به صورت محلولپاشی توصیه میگردد.
- فندقی شدن میوه: مرحله بعد، مرحله فندقی شدن میوه است. مرحله فندقی شدن 2 الی 4 هفته پس از گلدهی رخ میدهد. در این مرحله از کود آبیاری سه بیست استفاده میشود. با توجه به اینکه کودهای حاوی ازت در مراحل اولیه رشد بادام نقش بسیار مهمی دارند و باعث میشوند که حجم پوست سبز بادام بیشتر شده و این افزایش حجم پوست در 2 ماه اولیه رشد اتفاق میافتد، پس بهتر است در این زمان از ازت استفاده شود. البته از عناصر ریز مغذی نیز میتوان به صورت محلول پاشی استفاده نمود.
- پر شدن میوه یا تشکیل مغز: این مرحله حدود 7 الی 10 هفته پیش از برداشت محصول است. در این مرحله برای افزایش سایز و کیفیت میوه عنصر پتاسیم مورد نیاز است؛ همچنین برای تامین انرژی مورد نیاز نیز عنصر فسفر به صورت کود آبیاری توصیه میشود. کلسیم یکی از عناصر بسیار مهم برای کوددهی درخت بادام است که باید در این مرحله به خاک اضافه شود. کلسیم را به صورت محلولپاشی برروی خاک استفاده میکنند.
- بلوغ و رسیدن میوه: در مرحله بلوغ و رسیدن میوه یعنی 3 الی 5 هفته پیش از برداشت؛ از 10 الی 20 کیلو سلوپتاس در هکتار به صورت کود آبیاری استفاده کنید. همچنین در این مرحله محرکهای رشد را نیز برروی خاک محلول پاشی نمایید.
- تغذیه پس از برداشت: پس از برداشت محصول، استفاده از منوفسفات پتاسیم به صورت کود آبیاری به صورت 10 الی 20 کیلوگرم در هکتار توصیه میگردد. همچنین پیش از ریزش برگها استفاده از کود فروتست مناسب است. محلولپاشی فروتست در ارقام زودرس؛ در حدود 60 الی 75 روز، در ارقام میانرس حدود 40 الی 60 روز و در ارقام دیررس حدود 20 الی 46 روز پس از برداشت محصول باید انجام شود.
شیوه کود دهی درخت بادام
کود دهی درخت بادام به شیوههای مختلفی انجام میشود. از جمله این روشها میتوان به حل کردن در آب آبیاری، محلول پاشی روی درختان، پاشیدن و یا مخلوط کردن کود با خاک بخش سایهانداز درخت و روش چالکود اشاره کرد. با توجه به آهکی بودن اغلب زمینهای زیر کشت بادام، روش چالکود یا جایگذاری موضعی کود و محلولپاشی عناصر غذایی از بهترین روش های کوددهی درخت بادام هستند. البته استفاده از روش آبیاری در صورت مصرف اسید هیومیک موثر واقع خواهد شد. بازدهی مصرف کود در روش چالکود بسیار بیشتر از روش پخش سطحی است.
نکات مهم در هنگام کود دهی درخت بادام
- برای افزایش عملکرد و بالا بردن کیفیت محصول درخت بادام و داشتن باغ بادامی سالم و شاداب، نه تنها باید عناصر غذایی مورد نیاز درختان بادام به مقدار لازم و در زمان مناسب در اختیار آن ها قرار داده شود، بلکه لازم است کوددهی طبق برنامهریزی مناسبی انجام شود.
- مدیریت و برنامه کوددهی بادام به شرایط محیطی و امکانات موجود بستگی دارد. در خاک های قلیایی مصرف کود های گوگردی و کودهای هیومیک اسید پیشنهاد میشود.
- باید پیش از کوددهی باغ بادام از ویژگیهای خاک باغ مطلع شد. بهترین روش برای آگاهی از این موضوع، انجام آزمایش خاک است. آزمایش خاک یکبار پیش از احداث باغ بادام و پس از آن با استفاده از آزمایش برگی مشخص میشود. کوددهی باید با توجه به نتایج این آزمایشات صورت بگیرد.
- استفاده بیش از حد کودهای ازته میتواند باعث پوسیدگی و سوختگی شاخههای کوچک و همچنین افزایش بیماریهای قارچی شود. زمان کوددهی به درختان نیز نباید در اوایل کشت آن باشد. زمان درست آن بعد از ظاهر شدن برگهاست و با توجه به این که کودهای ازته بسیار محلول هستند و ممکن است در اثر آبیاری شسته شوند و از دسترس ریشه ها خارج شوند، مقدار ازت مورد نیاز درخت را تقسیم می کنند و کوددهی را طی ۲ الی ۳ مرتبه با فاصله زمانی(بهمن، اسفند و اوایل فروردین) انجام میدهند.
- اکثر زمینهایی که زیر کشت بادام میروند، خاصیت قلیایی دارند و کار جذب عناصر را سخت میکنند. در این حالت لازم است تا در کنار کودهای حیوانی مناسب، از کودهای گوگردی هم استفاده شود تا PH خاک کمتر شود. با مصرف کودهای گوگردی، میزان باردهی بیشتر شده و آفات و بیماریهای قارچی هم کنترل میشوند. کودهای گوگرد حلالیت بالایی دارند و هم به شیوه محلولپاشی و هم آبیاری قابل استفاده هستند.
- جهت اختلال چند کود و یا سم بعد از مشورت با کارشناسان کشاورزی ابتدا در مقادیر کوچک تست و بعد مصرف کنید.
- بادام درختی است که به دلیل رشد گسترده، به انواع ریز مغذیها و درشت مغذیها برای تولید مغز بادام مرغوب و بازارپسند احتیاج دارد؛ اما تهیه تمامی این کودها برای باغداران محترم مقرون به صرفه نیست. شما میتوانید جهت تهیه یک کود کامل، همچنین برای به منظور استفاده بهینه از کودهای شیمیایی توام با مواد آلی و برقراری تعادل بین عناصر غذایی موجود در خاک، با مشاورین کشاورزی آنلاین کیمیاکشت تماس بگیرید.
سوالات متداول
1. بهترین کود برای درخت بادام چیست و چه کودی بخریم؟
توصیه ما کودهای پتاس بالاست، اگر درخت بادام با کمبود پتاسیم مواجه شود، برگها شروع به کوچکتر شدن میکنند، رشد شاخهها کمتر میشود و نوک برگها به سمت بالا خم خواهد شد و در نهایت بادامهای کوچکتری حاصل میشود.
2. کوددهی فصلی باغ بادام چگونه است؟
در هر فصل از سال، درختان بادام نیازمند به دریافت میزان مشخصی از کودهای شیمیایی هستند. این کودها به درختان کمک میکنند تا علاوه بر افزایش قدرت رشد؛ محصول بیشتری تولید کنند و عملکرد بهتری نیز داشته باشند.
3. بهترین کود برای درخت بادام در فصل بهار چیست؟
در فصل بهار که اوایل فصل رشد حساب می شود کودهای نیتروژندار حاوی نیترات مثل نیترات پتاسیم و کلسیم، اوره و آمونیوم مناسب هستند که توسط باکتریهای خاک به نیترات قابل جذب تبدیل میشوند. با این نوع کودها، رشد رویشی درخت بادام سریعتر میشود و در نهایت محصول بیشتری تولید میگردد.
4. بهترین کود درخت بادام در فصل پاییز کدام است؟
کوددهی در فصل پاییز، نه تنها باردهی سال بعد را بیشتر میکند، بلکه مقاومت درختان را در برابر سرما افزایش میدهد و انرژی از دست رفته درخت جهت تولید محصول، جبران میگردد. در این حالت کودهای حیوانی اعم از مرغی، گوسفندی و گاوی بسیار توصیه میشوند. توجه داشته باشید که بهترین کود حیوانی برای درخت بادام ترکیب کودهای گاوی و مرغی با نسبت 3 یا 4 به 1 است یعنی به ازای هر 3 یا 4 کیلو از کود گاوی باید یک کیلو هم کود مرغی استفاده کنید.