جدول برنامه غذایی درخت سیب

جدول برنامه غذایی سیب
5/5

فهرست مطالب

جدول غذایی سیب

تشخیص زمان درست مصرفنوع ماده مصرفی میزان مصرفکاربرد
فصل زمستان (آذر، دی، بهمن، اسفند). قبل بیدار شدن درختچالکود کامل (حاوی عناصر ماکرو و میکرو) 1 الی 3 کیلوگرم برای هر درخت تامین عناصر غذایی درخت
هفته اول اسفندسمپاشی اتیون به همراه روغن ولک 1 لیتر سم اتیون در 1000 لیتر آب کنترل آفات زمستان گذران
20 لیتر روغن ولک در 1000 لیتر آب
نیمه دوم اسفند همزمان با تورم جوانه های درخت قبل از باز شدن شکوفه هامحلول پاشی فروت ست3 لیتر فروت ست در 1000 لیتر آب حفظ و نگهداری گل و میوه
نیمه دوم اسفند (اولین آبیاری)آبکود هیومیک اسید20 لیتر در هکتار همراه با آبیاری توسعه و رشد ریشه
10 52 10 آبکود 100 گرم برای هر درختتوسعه و رشد ریشه
آبکود کلات آهن100 گرم برای هر درختتامین عنصر آهن
همزمان با ظهور میوه و ریز شکوفه ها. سمپاشی مرحله اول مباره با کرمسمپاشی فن والریت1 لیتر سم در 1000 لیتر آب جلوگیری از کرمی شدن میوه
مرحله تشکیل میوهآبکود 20 20 20100 گرم برای هر درختدرشتی میوه
آبکود کلات آهن100 گرم برای هر درختدر صورت زردی برگ
آبکود هیومیک اسید 20 لیتر در هکتار همراه با آبیاری جذب بهتر کود ها
محلول پاشی کود میکرو 2 لیتر کود در 1000 لیتر آب تامین روی مس منگنز
مرحله دوم مبارزه با کرم (20 روز بعد از سمپاشی مرحله اول کرم)محلول پاشی دیازینون2 لیتر سم در 1000 لیتر آب جلوگیری از کرمی شدن میوه
یک هفته بعد در صورت ظهور سفیدک پودریمحلول پاشی آذیلون1 لیتر سم در 1000 لیتر آب کنترل بیماری سفیدک پودری
فندقی شدن میوه
آبکود 36 12 12 100 گرم برای هر درخت درشت شدن و رنگ گیری میوه
محلول پاشی کلسیم 2 لیتر کود در 1000 لیتر آب جلوگیری از پفکی و پوک شدن میوه و افزایش انبار داری
محلول پاشی فسفر کلات 2 لیتر سم در 1000 لیتر رنگ گیری
محلول پاشی پتاس کلات 2 لیتر سم در 1000 لیتر آب درشت شدن
در صورت ظهور کنه (خاک گرفتگی برگ ها) سمپاشی آبامکتین ۱ لیتر سم در 1000 لیتر آب کنه کشی
بعد از برداشت محصول سمپاشی فروت ست 3 لیتر در 1000 لیتر آبحفظ و نگهداری گل و میوه سال بعد
بعد از ریزش برگ درختان سمپاشی بردوفیکس 5 لیتر سم در 1000 لیتر آب کنترل بیماری های قارچی

برنامه غذایی سیب

گیاه سیب با نام علمی Malus domestica یکی از اعضای خانواده گل‌سرخیان است. میوه سیب از پرفروش‌ترین محصولات بازار است که بیشترین سطح باغی در ایران را به خود اختصاص داده است.

اولین و مهم‌ترین کار در مدیریت باغ‌های سیب انتخاب یک برنامه غذایی مناسب است و هدف از انتخاب این برنامه به ‌دست ‌آوردن بالاترین تناژ در واحد سطح و تولید میوه باکیفیت می‌باشد.

یقیناً تغذیه صحیح و به‌موقع، یکی از عوامل اصلی برای بالابردن کیفیت و کمیت محصولات است و از شدت خسارت آفات و بیماری‌ها و عارضه‌های فیزیولوژیکی نیز می‌کاهد.

کوددهیِ درخت سیب موجب افزایش قدرت رشد و افزایش بهره‌وری درخت؛ همچنین درشت‌تر شدن میوه و آمادگی برای باردهی در سال بعد می‌شود، به‌شرط آنکه از کود مناسب، در زمان مناسب استفاده نمایید. برنامه کوددهی مخصوص هر باغ باید با توجه ‌به شرایط آب ‌و خاک آن تأمین شود.

ازاین‌رو باید، باغدار پیش از احداث باغ سیب؛ خاک باغ را مورد آزمایش قرار دهد، سپس با توجه‌ به نتایج آزمایش؛ خاک باغ خود را تقویت کند.

پس از آن نیز هرساله با استفاده از روش آزمایش برگی از شرایط خاک باغ آگاه شود. کیمیاکشت در این مقاله به مهم‌ترین مراحل کوددهی و مراقبتی درخت سیب می‌پردازد تا شما باغداران گرامی به یک برنامه غذایی مطلوب دست یابید.

مهم‌ترین مراحل کوددهی درخت سیب عبارتند از:

  • کوددهی زمستانه

تغذیه درخت گیلاس در فصل پاییز و زمستان و قبل از بیدار شدن درخت شامل چالکود زمستانه از اواخر پاییز تا اواسط زمستان(آذر، دی، بهمن و اسفند) و نیز آماده‌سازی درخت در اسفندماه برای شروع فصل رشد جدید می‌باشد.

  • چالکود

چالکود یک نوع کوددهی در عمق خاک و نزدیک به ریشه است که بیشترین عناصری که برای رشد و نمو گیاه ضروری است در آن استفاده می‌شوند. چالکود موجب رشد بهتر گیاه و بهبود کیفیت میوه‌ها می‌گردد. برای این منظور با توجه‌ به نتیجه آزمایش خاک می‌توان با استفاده از انواع کودهای گوگردی، معدنی و حیوانی پوسیده و عناصر ماکرو و میکرو، اقدام به چالکود نمود.

ترکیبات یک چالکود خوب و مؤثر عموماً شامل کود دامی پوسیده یا ورمی کمپوست به همراه گوگرد گرانوله و کودهای ماکرو (اوره و فسفات و پتاس) است. بهتر است این ترکیب با هیومیک اسید گرانول و یا پودری هم مخلوط شود.
توصیه می‌شود در هفته اول اسفند ماه جهت کنترل آفات زمستان‌گذران سمپاشی اتیون به همراه روغن ولک انجام شود.

  • تورم جوانه‌ها

در برنامه کودی سیب، نیمه دوم اسفندماه قبل از گلدهی و زمانی‌که حداقل 50 درصد جوانه‌ها ظاهر شدند، باید از کودهای فروت‌ست استفاده کرد. کود فروت‌ست ترکیبی از عناصر روی، بر و نیتروژن است و باعث تأمین انرژی جوانه‌ها در ابتدای فصل رویش می‌شود.

این ترکیبات در زمان تورم جوانه‌ها شرایط را جهت بیدارشدن به‌موقع جوانه‌های رویشی و زایشی از خواب زمستانه فراهم نموده و همچنین باعث گرده‌افشانی مؤثر و لقاح بیشتر و در نتیجه تبدیل گل به میوه بیشتر و بهتر خواهد شد.

همچنین در نیمه دوم اسفند برای رشد و توسعه سیستم ریشه‌ای گیاه و جذب بهتر عناصر غذایی لازم است در اولین آبیاری از کودهای هیومیک‌اسید استفاده شود. مصرف کلات آهن برای تأمین عنصر آهن موردنیاز به شکل آبکود در این زمان نیز پیشنهاد می‌شود.

در این همین زمان توصیه می‌شود از کودهای فسفات بالا مانند کود ان پی کا 10 52 10 به منظور رشد و توسعه سیستم ریشه به شکل آبکود استفاده شود.

  • تشکیل میوه

همزمان با ظهور میوه و ریزش شکوفه‌ها، بهترین زمان برای جلوگیری از کرم‌زدگی میوه است. بهتر است در این زمان اولین مرحله مبارزه از طریق سمپاشی فن‌والریت انجام شود.

در این مرحله باید از کودهای تقویتی کامل مانند کود ان پی کای سه بیست و تقویت کننده‌های ریشه به منظور افزایش جذب استفاده کنید؛

همچنین برای رنگ‌آوری و افزایش کیفیت و طعم میوه استفاده از کودهای ریزمغذی و تقویتی آهن پیشنهاد می‌شود.
در این زمان همچنین باید مرحله دوم مبارزه با کرم با فاصله 20 روز از سمپاشی اول از طریق محلول‌پاشی دیازینون برای جلوگیری از کرمی شدن میوه‌ها انجام شود.
یک هفته بعد در صورت ظهور سفیدک پودری باید محلول‌پاشی آذیلون هم صورت پذیرد.

  • فندقی شدن

مرحله فندقی شدن میوه زمان مناسبی برای استفاده از کودهای پتاسیم است. برای افزایش رشد و درشتی میوه درختان باید میزان قندهای داخل میوه افزایش یابد و در کنار آن، آب کافی در اختیار گیاه قرار دهد. از مهم‌ترین عناصری که باعث انتقال مواد قندی و تجمع آنها در سلول‌های هدف می‌شود، عنصر پتاسیم است.

استفاده از کودهای پتاس بالا باعث بالارفتن درصد قند میوه و افزایش سایز آن می‌گردد؛ اما باید قبل از مصرف کودهای پتاس بالا از ترکیبات بالابرنده جذب ریشه‌ها استفاده نمود. کودهای هورمونی و ریزمغذی جهت یکسان‌سازی و جلوگیری از ریزش و افزایش کیفیت میوه سیب برای این هدف مناسب هستند.

در این مرحله محلول‌پاشی کلسیم نقش قابل‌توجهی جلوگیری از پوکی و پفکی شدن میوه، افزایش طول دوره انبارداری، بازارپسندی و ارزش اقتصادی میوه‌ها دارد؛ فسفر کلات میز به رنگ‌گیری بهتر میوه‌ها کمک می‌کند.
در این مرحله در صورت ظهور کنه، سمپاشی آبامکتین نیز توصیه می‌گردد.

  • بعد از برداشت میوه

در برنامه کودی سیب در این مرحله نیز باید از کودهای حاوی عناصر روی و بر مانند فروت‌ست استفاده نمود. فروت‌ست با ترکیبات منحصربفرد خود در تأمین انرژی درخت برای سال آینده و حفظ و نگهداری گل و میوه مؤثر خواهد بود.

  • پس از ریزش برگ‌ها

بعد از ریزش برگ‌های درختان به منظور کنترل بیماری‌های قارچی سمپاشی بردوفیکس توصیه می‌شود.

نکات مهم در برنامه غذایی سیب

میزان توصیه شده کود جهت محلولپاشی برای هزار لیتر آب و میزان توصیه کود برای مصارف آبیاری یک هکتار می‌باشد.
در خاک‌های قلیایی و شور توصیه می‌شود مصرف کودهای گوگردی و کودهای هیومیک اسید تکرار گردد.

جهت حلالیت بهتر کود و یا سموم پودری ابتدا آن را در یک گالن 5 لیتری به تدریج ریخته و کاملا حل نموده و سپس به تانکر مرکزی انتقال داده شود.در صورت ممکن با تانکرهای دارای همزن سمپاشی کنید.

بهترین زمان جهت محلولپاشی غروب و یا اوایل صبح می باشد.جهت اختلاط چند کود و یا سم ابتدا در مقادیر کوچک تست و بعد مصرف نمایید.محلول کود آماده شده باید ظرف چند ساعت مصرف گردد تا مشکلی پیش نیاید.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *