درباره میوه دهی درخت گلابی

درباره میوه دهی درخت گلابی
5/5

فهرست مطالب

درخت گلابی از جمله درختان میوه دهی است که در مناطق با آب‌ و هوای معتدل بهترین عملکرد را داشته و نیازمند زمین حاصلخیز و آبیاری مناسب می‌باشد. گلابی‌ها معمولاً در فصل بهار گلدهی کرده و میوه‌های خود را در فصل پاییز به نمایش می‌گذارند. این میوه دارای ویتامین C، فیبر و مواد معدنی مفیدی بوده که برای سلامتی بدن ضروری هستند. همچنین گلابی‌ در تنظیم گلوکز خون نیز مؤثر بوده و دارای آنتی‌اکسیدان‌های قوی در پیشگیری از بیماری‌های مزمن مانند سرطان و بیماری‌های قلبی_عروقی می‌باشد.

درباره میوه دهی درخت گلابی

درخت گلابی چند سال یک‌ بار میوه می‌دهد؟

درخت گلابی یکی از درختان میوه‌ای محبوب است که در فصل بهار شکوفه داده و در تابستان میوه‌های خوشمزه‌ای تولید می‌کند. ولی آیا می‌دانید که یک درخت گلابی در ارقام تجاری معمولاً حداقل 4-5 سال طول می‌کشد تا به دوره بلوغ برسد و میوه بدهد؟ بعدازآن، درخت گلابی به‌طورمعمول یک‌بار در سال میوه می‌دهد. البته این مدت‌زمان برای تولید میوه، بسته به شرایط محیطی، ظرفیت ژنتیکی، شیوه‌ی تکثیر، نوع خاک، کیفیت نگهداری درخت و بسیاری مؤلفه‌های دیگر متغیر است. به همین دلیل، مراقبت و نگهداری صحیح از درخت گلابی باعث افزایش تولید میوه و بهبود کیفیت آن خواهد شد.

درخت گلابی چند سال یک‌بار میوه می‌دهد

درخت گلابی پس از چند سال میوه می‌دهد؟

زمان شروع باردهی و رسیدن به بلوغ در درخت گلابی تحت تأثیر فاکتورهای مختلفی قرار دارد. به همین دلیل زمان باردهی واحدی را نمی‌توان برای تمامی درختان گلابی ذکر نمود. با هم مهم‌ترین این فاکتورهای تأثیرگذار را بررسی می‌کنیم.

درخت گلابی پس از چند سال میوه می‌دهد؟

  • ظرفیت ژنتیکی و نوع رقم درخت:

یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌ های مؤثر بر زمان شروع و بلوغ باردهی، نوع رقم درخت گلابی است. درختان گلابی در ارقام بومی و محلی پس از 6 سال، میوه دهی را آغاز می‌کنند. ولی در ارقام تجاری و زودبازده، باردهی را در سال اول پس از کاشت نهال آغاز کرده و حداکثر پس از 5 سال باغداران به ماکزیمم برداشت می‌رسند.

  • شیوه‌ی تکثیر نهال:

فاکتور دوم مؤثر بر زمان شروع میوه دهی، شیوه‌ای است که برای تکثیر نهال گلابی انتخاب می‌شود. در شیوه‌ی تکثیر پیوندی که پایه‌ های مقاوم و ارقام تجاری و زودبازده را پیوند می‌ زنند، ارقام مقاوم و پرباری تولید می‌شود.

  • سن کاشت نهال:

زمان بلوغ باردهی به سن نهال نیز وابسته است، بنابراین بهترین زمان کاشت نهال پیوندی سن دو سال و برای کاشت نهال غیر پیوندی، یک سال است. چرا که انتقال نهال دو ساله به دلیل سیستم ریشه‌ای محدودتر به زمین اصلی کار راحت‌تری بوده اما با توجه به توسعه‌ یافتگی ریشه‌ی نهال چند ساله امکان صدمه دیدن ریشه‌ها وجود داشته که این امر زمان شروع باردهی درختان گلابی را به تأخیر می‌اندازد.

از طرفی نهال گلابی یک‌ ساله و یا دو ساله به دلیل سیستم ریشه‌ای محدود خیلی سریع در فضای کاشت جدید مستقر شده و زود باردهی خود را آغاز می‌کند. ولی سیستم ریشه‌ای قوی نهال‌های چندساله چنین اجازه‌ای به درخت نمی‌دهند. در نهایت هر چه نهال تعداد سال بیشتری را در نهالستان سپری کرده باشد، احتمال آلودگی آن به آفات و بیماری‌ها افزایش پیدا می‌کند و همین امر در زمان رسیدن نهال به بلوغ باردهی تأثیر منفی می‌گذارد.

  • توجه به تقویت خاک:

خاک حاوی عناصر غذایی کافی به نهال کمک کرده تا در زمان مقرر باردهی خود را آغاز کند، اما خاک‌های فقیر از نهال حمایت نمی‌کنند. بدین ترتیب قبل از کاشت نهال انجام آزمایش تجزیه‌ی خاک به‌ منظور کشف نیازهای غذایی خاک و تزریق کود مناسب (کود دامی، کود شیمیایی، خاک‌برگ) برای تقویت خاک بهترین شیوه‌ است.

البته کوددهی (کود آلی، هیومیک اسید، فروت ست) به نهال پس از کاشت نیز در زمان رسیدن به بلوغ باردهی مؤثر می‌باشد. پس از یک سال آغاز باردهی با انجام آزمایش تجزیۀ خاک و برگ، نیازهای غذایی درختان گلابی را تعیین و باهدف جلوگیری از بروز علائم ناخوشایند، در اختیار درخت قرار دهید.

  • آبیاری اصولی:

آبیاری به‌ صورت اصولی و منظم مطابق با سن نهال و فصل کمک نموده، درختان در زمان مقرر به بلوغ باردهی رسیده و به‌ سرعت ریشه و نهال در زمین جدید استقرار یابد.

  • هرس به‌ موقع:

هرس سربرداری در صورت رشد غیرمعمول از محل پیوند به بعد، هرس ریشه با هدف حذف ریشه‌های آسیب‌دیده و استقرار بهتر نهال، هرس قبل از شروع باردهی به‌منظور فرم گیری درخت، همگی در کاهش زمان شروع باردهی کمک‌کننده هستند.

  • توجه به نورگیری:

درخت گلابی در سایه‌ی دیوار و یا درختان دیگر و در باغ گلابی با عدم رعایت فاصلۀ درست و در سایه‌ انداز دیگر درختان با تأخیر در زمان رسیدن به بلوغ باردهی مواجه شده و باغداران را سال‌های زیادی منتظر می‌گذارد.

  • چگونگی کنترل آفات:

نهال آلوده به آفات و بیماری‌ها و بدون گواهی سلامت غالباً با مشکل تأخیر در بلوغ باردهی مواجه بوده، به همین دلیل کنترل و پایش درختان به‌منظور کاهش زمان بلوغ باردهی بسیار ضروری است.

راه‌ های شیرین شدن میوه گلابی

برای شیرین شدن میوه‌های درخت گلابی باید مراقبت و مدیریت مناسب آبیاری و تغذیه گیاه با کودهای حاوی پتاسیم، فسفر و منیزیم در کنار کودهای اسید هیومیک، فولویک اسید و آمینو اسید صورت گیرد. حفظ رطوبت خاک، مصرف آب کافی و مراقبت از درختان گلابی در برابر آفات و بیماری‌ها نیز حائز اهمیت بوده و از دیگر راهکارهایی است که به شیرین شدن میوه‌های درخت گلابی کمک می‌کنند.

راه‌های شیرین شدن میوه گلابی

راه‌ های درشت شدن میوه درخت گلابی

از راه‌ های درشت شدن میوه درخت گلابی باید به برنامه غذایی اختصاصی، به‌ کارگیری کودهای حاوی پتاسیم و محلول‌ پاشی‌ های آخر فصل با سیلیکات پتاسیم اشاره نمود. البته باغداران حرفه‌ای به آبیاری صحیح و درست در مراحل حساس (تقسیم سلولی، رشد شاخه و میوه و بعد از برداشت) و محلول‌ پاشی‌ با فروت‌ست در طول رشد نیز توجه ویژه دارند.

راه‌های درشت شدن میوه درخت گلابی

سؤالات متداول

  1. ایده‌ آل‌ترین موقع برداشت گلابی برای دریافت بهترین طعم و کیفیت چه زمانی است؟

گلابی‌ها باید زمانی که کاملاً رسیده‌ و از شاخه آسان جدا می‌شوند، برداشت شوند. اگر این میوه‌ها برای مدت‌ زمان طولانی بر روی درخت باقی‌ بمانند، کیفیت و طعم آن‌ها کاهش می‌یابد. از طرفی اگر گلابی‌ها قبل از زمان رسیدن برداشت شوند، نرمی و شیرینی کمتری خواهند داشت. بدین ترتیب انتخاب زمان مناسب برای برداشت گلابی‌ها بسیار مهم است تا بهترین طعم و کیفیت ممکن را برای این میوه‌های لذیذ به دست آوریم.

  1. پربارترین ارقام گلابی شامل چه مواردی هستند؟

از جمله انواع پر بارده گلابی‌ باید به گلابی بیروتی، گلابی شاه‌ میوه، گلابی ویلیام دوشیز و گلابی درگزی اشاره کرد. گلابی بیروتی از نظر شکل و طعم شبیه به گلابی سفید و دارای گوشتی آبدار و شیرین است. ولی گلابی شاه‌ میوه با پوستی سبزرنگ و گوشتی خوشمزه، از جذابیت خاصی برخوردار می‌باشد. گلابی ویلیام دوشیز نیز باپوستی زرد و گوشتی شیرین و آبدار، یکی دیگر از انواع پر بارده گلابی‌ها است. در نهایت گلابی درگزی که از گوشتی نرم و شیرین برخوردار بوده نیز از جمله انواع محبوب گلابی محسوب می‌شود.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *