برنامه غذایی انار

برنامه غذایی درخت انار
5/5

فهرست مطالب

جدول برنامه غذایی انار

تشخیص زمان درست مصرفنوع ماده مصرفی میزان مصرفکاربرد
فصل زمستان (آذر، دی، بهمن، اسفند) قبل بیدار شدن درختچالکود کامل (حاوی عناصر ماکرو و میکرو) 1 الی 3 کیلوگرم برای هر درخت تامین عناصر غذایی درخت
هفته اول اسفندسمپاشی اتیون به همراه روغن ولک 1 لیتر سم اتیون در 1000 لیتر آب کنترل آفات زمستان گذران
20 لیتر روغن هاورش در 1000 لیتر آب
نیمه دوم اسفند همزمان با تورم جوانه های درخت قبل از باز شدن شکوفه هامحلول پاشی فروت ست3 لیتر فروت ست در 1000 لیتر آب حفظ و نگهداری گل و میوه
نیمه دوم اسفند (اولین آبیاری)آبکود هیومیک اسید20 لیتر در هکتار همراه با آبیاری توسعه و رشد ریشه
10 52 10 آبکود 100 گرم برای هر درختتوسعه و رشد ریشه
آبکود کلات آهن100 گرم برای هر درختتامین عنصر آهن
همزمان با متورم شدن جوانه. سمپاشی مرحله اول مباره با کرمسمپاشی فن والریت1 لیتر سم در 1000 لیتر آب جلوگیری از کرمی شدن میوه
همزمان با تشکیل میوهآبکود 20 20 20100 گرم برای هر درختدرشتی میوه
آبکود کلات آهن100 گرم برای هر درختدر صورت زردی برگ
آبکود هیومیک اسید 20 لیتر در هکتار همراه با آبیاری جذب بهتر کود ها
محلول پاشی کود میکرو 2 لیتر کود در 1000 لیتر آب تامین روی مس منگنز
مرحله دوم مبارزه با کرم (20 روز بعد از سمپاشی مرحله اول کرم)محلول پاشی دیازینون2 لیتر سم در 1000 لیتر آب جلوگیری از کرمی شدن میوه
گردویی شدن میوه
آبکود 36 12 12 100 گرم برای هر درخت درشت شدن و رنگ گیری میوه
محلول پاشی کلسیم 2 لیتر کود در 1000 لیتر آب افزایش انبار داری
محلول پاشی فسفر کلات 2 لیتر سم در 1000 لیتر آب رنگ گیری
محلول پاشی پتاس کلات 2 لیتر سم در 1000 لیتر آب درشت شدن
بعد از برداشت محصول محلول پاشی فروت ست 3 لیتر در 1000 لیتر آب حفظ و نگهداری گل و میوه سال بعد

برنامه غذایی انار

انار با نام علمی P. granatum برای میوه‌اش یا به عنوان درختچه‌های زینتی در پارک‌ها و باغ‌ها کاشته می‌شود. انار در برابر خشکسالی مقاوم است و می‌تواند در مناطق خشک با آب و هوای بارانی مدیترانه‌ای زمستانی یا در آب و هوای بارانی تابستانی رشد کند. این درخت در کشورهای معدودی نظیر ایران، افغانستان، پاکستان، عراق و ترکیه کشت می‌شود به همین دلیل جزء برترین و مرغوب‌ترین میوه‌های جهان است. اولین و مهم‌ترین کار در مدیریت باغات انار انتخاب یک برنامه غذایی مناسب است. هدف از انتخاب برنامه غذایی انار رسیدن به بالاترین تناژ در واحد سطح و تولید محصول باکیفیت است. درخت انار سال‌آوری ندارد و در صورت تغذیه مطلوب و فراهم بودن شرایط محیطی مناسب، هرسال باردهی خوبی خواهد داشت. کیمیاکشت در این مقاله مهم‌ترین مراحل تغذیه و مراقبت درخت انار و کودهای مناسب هر مرحله را به شما باغداران عزیز ارائه می‌کند تا به یک برنامه غذایی منسجم و مطلوب دست یابید.

چالکود زمستانه

در برنامه تغذیه انار چالکود راهکاری مناسب جهت جبران کمبود عناصر غذایی درختان است. چالکود مزایای زیادی داشته و موجب می شود که گیاه رشد بهتری پیدا کند و کیفیت میوه ها بهبود یابد. برای تعیین میزان عناصر مورد نیاز درخت، لازم است ابتدا از بستر مورد نظر باغ آزمایش خاک انجام شود. سپس با توجه به نتیجه آزمایش می‌توان با استفاده از انواع کودهای گوگردی، معدنی و حیوانی پوسیده و عناصر ماکرو و میکرو، نیازها را به شکل چالکود و قبل از بیدار شدن درخت از خواب(آذر، دی ، بهمن و اسفند) برطرف نمود.
هفته اول اسفندماه بهترین زمان برای کنترل آفات زمستان‌گذران است. توصیه می‌شود در این زمان سمپاشی اتیون به همراه روغن ولک انجام شود. میزان سم و روغن در جدول ذکر گردیده است.

تورم جوانه‌ها

در برنامه تغذیه انار قبل از گلدهی و زمانی‌که حداقل 50 درصد جوانه‌ها ظاهر شدند، باید از کودهای فروت‌ست استفاده نمود. کود فروت ست ترکیبی از عناصر روی، بر و نیتروژن است که باعث تأمین انرژی جوانه‌ها در ابتدای فصل رویش می‌شود. استفاده از فروت‌ست همراه با کودهای حاوی ریزمغذی‌ها، انرژی لازم جهت جوانه‌زنی و شکوفه‌دهی را تأمین می‌کند؛ بنابراین باعث جلوگیری از ریزش گل‌ها شده و تعداد بیشتری از گل‌ها به میوه تبدیل می‌شوند. بیدن ترتیب عملکرد افزایش می‌یابد.
استفاده از هیومیک اسید در اولین آبیاری، موجب رشد و توسعه سیستم ریشه‌ای درخت می‌شود. همچنین آبکود کودهای فسفاته نظیر 10 52 10 نیز در توسعه ریشه مؤثرند.
همزمان با متورم شدن جوانه‌ها بهترین فرصت برای جلوگیری از کرمی شدن میوه‌هاست. توصیه می‌شود در این مرحله سمپاشی با فن والریت انجام شود.

تشکیل میوه

در این مرحله به منظور تولید میوه‌های سالم و افزایش سایز میوه باید از کودهای متعادل کامل مانند ان پی کای 20 20 20 استفاده شود. محلول‌پاشی کودهای ریزمغذی برای تأمین عناصر ضروری مانند روی، مس و منگنز توصیه می‌شود تا موجب بهبود عملکرد درخت شود. آبکود هیویک اسید در این مرحله موجب جذب بهتر کودها می‌شود. در صورت دیدن علائم کمبود آهن مانند زردی برگ‌ها پیشنهاد می‌شود کودهای آهن کلاته به همراه آب آبیاری مورد استفاده قرار بگیرد.
در این زمان باید مرحله دوم مبارزه با کرم از طریق محلول‌پاشی با سم دیازینون به فاصله بیست روز از سمپاشی اول انجام شود تا از کرمی شدن میوه‌ها جلوگیری گردد.

گردویی شدن میوه

در این مرحله از رشد میوه به منظور افزایش سایز و درشتی میوه‌ها باید از کودهای پتاس بالا استفاده کرد. برای افزایش رشد و درشتی میوه درختان باید میزان قندهای داخل میوه افزایش یابد و در کنار آن، آب کافی در اختیار گیاه قرار گیرد. پتاسیم از مهم‌ترین عناصری است که باعث انتقال مواد قندی و تجمع آنها در سلول‌های هدف می‌شود. تکرار استفاده از کودهای پتاس بالا به ویژه به صورت محلول‌پاشی در افزایش سایز، کیفیت و رنگ گیری میوه بسیار موثر است. برای جلوگیری از ترک‌خوردگی میوه‌ها نیز از محلول‌پاشی کودهای کلسیم بالا استفاده می‌شود و بهتر است دو تا سه تکرار تا 20 روز قبل از برداشت میوه صورت بگیرد.

بعد از برداشت محصول

در برنامه غذایی انار در این مرحله نیز باید از کودهای حاوی عناصر روی و بر مانند فروت‌ست استفاده نمود. توصیه می‌شود پس از برداشت محصول برای تأمین و ذخیره عناصر لازم به منظور جوانه‌زنی بهتر در بهار و حفظ و نگهداری گل و میوه در سال بعد، محلول‌پاشی فروت‌ست انجام شود.

نکات مهم در برنامه غذایی انار

  • علت اصلی ترک‌خوردگی میوه انار آبیاری نامنظم و کمبود کلسیم است. با آبیاری منظم و با مصرف کودهای کلسیم دار مانند کود نیترات کلسیم در دو مرحله و همچنین مصرف کود 36 12 12 می‌توانید این مشکل را برطرف نمائید.
  • استفاده از کودهای تک عنصری در صورت وجود علائم کمبود عناصر آهن، روی و منگنز جهت رفع علائم کمبود این عناصر غذایی توصیه می‌شود.
  • بهترین کود برای تغییر رنگ میوه انار در زمان برداشت محلول‌پاشی فسفر کلات در ترکیب با پتاس کلات شده است. البته مراقب باشید که در این بازه زمانی حین استفاده از کودهای شیمیایی زیاده روی نکنید تا درخت انار شما دچار آسیب نشود.
  • زمان‌های مطرح شده در جدول از نظر جذب عناصر بهترین زمان است؛ اما در صورتی که بعد از این زمان‌ها نیز محلول‌پاشی انجام شود، می‌تواند مفید و موثر باشد. در صورت نیاز گیاه، محلول‌پاشی با فواصل 10 تا 14 روز تکرار شود.
  • بهترین راهکار مشورت با کارشناسان مربوطه و انجام آزمایشات سالیانه است.
    محلول‌پاشی باید در هوای آرام انجام پذیرد. بهترین زمان محلول‌پاشی صبح زود یا بعد از ظهر است که رطوبت هوا به بالاترین میزان ممکن رسیده و از شدت نور خورشید نیز کاسته شده باشد.
  • جهت جلوگیری از گیاه سوزی، از محلول‌پاشی در هنگام ظهر و هوای گرم اجتناب شود.
    انجام تست اختلاط‌ پذیری قبل از مصرف در سطح وسیع ضروری است.
مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *