بهترین کود برای درخت انگور

5/5

فهرست مطالب

بهترین نوع کود برای درخت انگور

درخت انگور یکی از درختانی است که نیاز به کود زیادی ندارد چون ساختار ریشه‌ای عمیق آن کمک می‌کند تا مواد غذایی را از عمیق‌ترین نقاط خاک هم جذب نماید. معمولاً کود مناسب درخت انگور کودی است که در آن تعادل کاملی بین عناصر فسفر، پتاسیم و نیتروژن برقرار باشد؛ همچنین انگور به کمبود عناصر کم‌مصرفی مانند روی، آهن و منگنز بسیار حساس می‌باشد و تأمین این عناصر بسیار ضروری است.

نیتروژن موجود در کود به نمو کامل انگور کمک می‌کند؛ چون برگ‌های باکیفیتی ایجاد می‌شود که با حداکثر کارایی نور خورشید را به مواد غذایی تبدیل می‌کنند. عنصر فسفر هم به رشد عالی ریشه‌ها و تقویت آنها کمک می‌کند تا قند و مواد غذایی کافی جذب گیاه شده و درنهایت میوه‌ای آبدار، شیرین و خوشمزه تولید شود. پتاسیم هم در تولید انگور سالم و مقاوم در برابر بیماری‌ها دخیل است؛ بنابراین میوه بسیار باکیفیت و درجه یکی خواهید داشت. به همین دلیل بهترین کود برای رشد سریع درخت انگور باید حتماً این عناصر را داشته باشد.

بهترین زمان کوددهی درخت انگور

بهترین زمان کوددهی درخت انگور بسیار مهم است. به‌طورکلی درختان انگور حدوداً به 4 سال زمان نیاز دارند تا میوه بسیار باکیفیت تولید کنند؛ اما می‌توان به کمک کود مناسب این مدت‌زمان را کمتر کرد.

زمان ایده‌آل برای کوددهی انگور در بهار است که فصل رشد جدید گیاه شروع می‌شود که باید تا چهار هفته بعد تکرار شود. هرگز کوددهی انگور را در فصل تابستان انجام ندهید، کوددهی دیرهنگام می‌تواند منجر به رشد اواخر فصل شود، زمانی که گیاه در مرحله خواب است. رشد دیررس ممکن است توانایی تاک انگور را برای زنده‌ماندن در زمستان تضعیف کند و بر رشد آن در سال بعد نیز تأثیر بگذارد.

البته می‌توانید در زمان کاشت درخت انگور، کود گیاهی ارگانیک را طبق دستورالعمل روی آن استفاده کرده و یا با مقداری مواد آلی مانند کود کمپوست شده با نسبت 25 درصد به خاک بستر کشت، مخلوط کنید. کودهای آلی غنی از نیتروژن را دو هفته پس از کاشت بکار ببرید، مانند هر گیاه دیگری، انگور به کودهای ازته سالیانه در اوایل بهار درست قبل از شروع رشد نیاز دارد.

بهترین زمان کوددهی درخت انگور

نحوه تشخیص و انتخاب بهترین کود برای درخت انگور

کوددهی درخت انگور به یک برنامه کودی منظم و اصولی نیاز دارد. جهت انتخاب بهترین کود برای درخت انگور نتیجه آزمایش خاک را معیار قرار دهید، توصیه می‌شود آزمایش هر سال انجام شود. نکته مهمی که باغداران انگور باید به‌خاطر بسپارند این است که کوددهی را به زمانی موکول نکنند که خاک کاملاً از لحاظ مواد مغذی فقیر شده باشد، چراکه مصرف کود در این حالت مواد غذایی خاک را تأمین می‌کند؛ اما از طرفی کارایی درخت انگور و همچنین کیفیت محصول برداشتی را شدیداً کاهش می‌دهد.

انتخاب کود مناسب در مراحل مختلف درخت انگور

انگور در 7 مرحله به تغذیه، نیاز بیشتری دارد:

  • اولین مرحله همان چالکود است: ترکیبات یک چالکود خوب و مؤثر عموماً شامل کود دامی پوسیده یا ورمی کمپوست به همراه گوگرد گرانوله و کودهای ماکرو (اوره و فسفات و پتاس) که بهتر است با هیومیک اسید گرانول و یا پودری و کودهای زیستی هم ترکیب شود.
  • تشکیل برگ: در این مرحله به‌منظور تأمین نیاز درخت به عناصر اولیه (ماکرو) برای جوانه‌زنی و افزایش تولید برگ و ریشه بهتر است از کودهای حاوی ازت، فسفر و پتاسیم با درصد مناسب استفاده شود.
  • قبل از گلدهی: در این مرحله جهت تأمین تمامی عناصر موردنیاز گیاه برای جوانه‌زنی و گلدهی مناسب و طبیعتاً به دنبال آن تولید میوه‌های سالم و جلوگیری از هرگونه تنش بهتر است از کودهای ریزمغذی به همراه جلبک و یا آمینواسید استفاده شود.
  • تشکیل میوه: در مرحله تشکیل میوه به‌منظور افزایش رشد و جلوگیری از ایجاد هرگونه تنش محیطی و تغذیه‌ای به گیاه و به‌منظور تکمیل فرایند تغذیه می‌توان از ترکیبات هیومیک اسید استفاده نمود.
  • زمان رشد میوه: در این مرحله برای تقویت، افزایش رشد و تشکیل میوه‌های باکیفیت از کودهای ریزمغذی و آمینواسید یا جلبک استفاده می‌شود.
  • درشت‌شدن میوه: در این مرحله استفاده از کودهای حاوی پتاسیم به افزایش سایز، رنگ و کیفیت میوه کمک می‌کند.
  • رنگ‌دار کردن و پیش‌رس کردن: دو عنصری که نقش مهمی در رنگ‌گیری میوه دارند آهن و پتاسیم هستند. بهترین زمان برای استفاده از کودهای مخصوص رنگ‌گیری در درختان انگور حدوداً از یک ماه مانده به زمان برداشت، شروع و تا 10 روز قبل از برداشت نیز قابل استفاده است.

کوددهی درخت انگور

شیوه کوددهی درخت انگور

هدف از انواع شیوه‌های کوددهی رسیدن به حداکثر کارایی است. بسته به نوع کود و نوع کشت و سیستم آبیاری، روش کود دادن نیز متفاوت است.

  • روش چالکود

یکی از بهترین و ساده‌ترین روش‌های صحیح و اصولی کوددهی، روش چالکود است. روش چالکود به این شکل است که بسته به سن و حجم شاخ‌وبرگ بوته، دو تا چهار چاله به قطر تقریبی در قسمت انتهایی سایه‌انداز درخت و در مسیر عبور جریان آب حفر می‌گردد و با مخلوط کودهای آلی و شیمیایی پر می‌شود. در باغ‌های انگوری که به‌صورت قطره‌ای آبیاری می‌شوند، باید گودال‌ها در زیر قطره‌چکان‌ها حفر شوند. بهترین زمان کوددهی به روش چالکود، پایان فصل خواب و قبل از شروع فصل رشد است.

  • مصرف کود از طریق سیستم آبیاری

به دلیل اینکه که مواد غذایی معمولاً به‌صورت یون‌های محلول در آب توسط ریشه گیاهان جذب می‌شود، هر روش کوددهی که استفاده شود برای رسیدن به گیاه، به آب نیاز دارد؛ بنابراین کوددهی از طریق سیستم آبیاری راندمان بسیار بالاتری نسبت به سایر روش‌های کوددهی دارد. در باغ‌های انگوری که از سیستم آبیاری تحت‌فشار استفاده می‌کنند، کود از طریق سیستم آبیاری داده می‌شود اما به علت بازدهی بالا، اخیراً در سیستم آبیاری سطحی نیز کود به‌صورت کود آبیاری داده می‌شود.

  • محلول‌‌پاشی

تغذیه برگی، یکی از روش‌های مؤثر و کارا در کوددهی انواع محصولات کشاورزی است و توسط آن می‌توان عناصر غذایی را سریع‌تر و به‌صورت مستقیم در اختیار شاخه، برگ و میوه گیاه قرارداد. باتوجه‌به سهولت و سرعت جذب مواد غذایی از این راه، کوددهی به روش محلول‌پاشی به‌خصوص برای تأمین ریزمغذی‌ها که به مقادیر کم موردنیاز هستند، روش بسیار مناسبی است؛ به‌ویژه برای درختان که ریشه‌های بسیار عمیق دارند و رساندن مقادیر کم مواد ریزمغذی از راه خاک با راندمان خیلی پایین همراه است. البته در این روش غلظت عناصر غذایی پاشیده شده روی برگ نقش بسیار مهمی در نتیجه کار و جذب مواد دارد.

شیوه کوددهی درخت انگور

نکات مهم در هنگام کوددهی درخت انگور

  • جهت کوددهی انگور این نکته را در نظر داشته باشید که نوع نهال کاشته شده، خاک مرغوب و همچنین شرایط آب‌وهوایی منطقه برای رسیدن به بهترین نتیجه بسیار اهمیت دارد.
  • کود دامی مورد استفاده در چالکود حتماً باید پوسیده باشد و می‌توان به‌جای کودهای تک عنصری از کود مخصوص چالکود استفاده کرد. استفاده از کودهای بیولوژیک نیز در این ترکیب به فرایند جذب بسیار کمک می‌کند.
  • برای درشت‌شدن انگور، کود پتاسیم در دو یا سه مرحله بسته به زمان برداشت، به فاصله 15 روز تکرار شود.

سؤالات متداول

برای رشد سریع درخت انگور چه کنیم؟  

علاوه بر استفاده از بهترین کودهای حاوی عناصر اصلی برای رشد سریع درخت انگور، باید pH خاک و میزان عناصر منیزیم، فسفر، پتاسیم و روی را هم چک کنید تا کمبودی وجود نداشته باشد. کود هیومیک اسید به‌عنوان یک کود آبی و مرغوب به رشد پرسرعت و کیفیت حداکثری درختان انگور کمک می‌کند و علاوه بر تصفیه خاک و تنظیم pH ، میزان آهن، نیتروژن و اکسیژن را هم‌افزایش می‌دهد. هیومیک اسید بیشتر نقش کلاته کنندگی عناصر مختلف را بر عهده دارد تا رسوب نکنند و به‌راحتی توسط ریشه جذب شوند. از هیومیک اسید یکبار هنگام کاشت درخت انگور و دیگری زمان باردهی استفاده می‌کنند. هیومیک اسید را یا پای درخت می‌پاشند یا در سیستم آبیاری می‌ریزند.

چگونه درخت انگور را پربارتر کنیم؟

یکی از اصل‌های مهم و اساسی در کوددهی درختان میوه، شناخت درست درخت میوه و شرایط محیطی  آن است. از جمله عوامل دیگر بسیار تأثیرگذار در افزایش محصول، نوع خاک مناسب است. مرغوب‌ترین خاک برای رشد بهتر انگور، خاکی سبک و شنی است؛ همچنین هرچه خاک تیره‌تر باشد، جذب نور بهتر و بازدهی بالاتر است. همچنین کوددهی طولانی‌مدت و به یکباره می‌تواند باعث خرابی خاک، کیفیت پایین میوه انگور و بروز آفات و بیماری‌ها شود. عناصری مانند نیتروژن، پتاسیم، آهن، روی، منگنز و بور، جزء بهترین انواع کود افزایش محصول انگور هستند که با دارابودن خواص معدنی بالا، بازدهی محصول را نیز بالا می‌برند.

آیا کود حیوانی برای درخت انگور مناسب است؟

مهم‌ترین عنصری که یک درخت انگور به آن احتیاج دارد نیتروژن است. کودهای حیوانی حاوی نیتروژن هستند پس باید کودی انتخاب شود که نیتروژن بیشتری داشته باشد، از این نظر کود گوسفندی گزینه مناسبی است. روی عنصر بسیار مهم دیگر است که روی هورمون رشد گیاه تأثیر می‌گذارد. پس باید کود شما حاوی روی کافی باشد. در میان انواع و اقسام کودها کود مرغی و یا گاوی حاوی مقدار زیادی روی هستند و به‌عنوان کود مناسب درخت انگور بعد از کود گوسفندی مورد تأیید هستند. نکته مهم این است که اگر خاک را قبل از کشت آزمایش کنید، به نتیجه بهتری می‌رسید. مشورت با کارشناسان برای تعیین نوع و میزان کود امری ضروری است.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *