کود اوره یک کود آلی پایدار با PH خنثی و واکنشپذیر با دیگر کودها و غالباً به شکل گرانول با توان افزایش کیفیت خاک و تأمین نیتروژن گیاهان و ارتقاء سطح میوه دهی است. با افزودن مناسب این کود کشاورزی به خاک میتوان بر معایب اوره غلبه نمود و فقط از مزایای این محصول کشاورزی بهرهمند شد.
کود اوره چیست؟
کود اوره باوجود 46% نیتروژن یک منبع غنی از این عنصر بوده، اما در حالت کلی از آمونیاک و دیاکسیدکربن تشکیلشده و یکی از محصولات معدنی سنتز شده بوده که در حضور اسیدها به نمک تغییر ماهیت میدهد. از این کود به دلیل حلالیت بالا (1079 گرم در لیتر در دمای 20 درجه سانتیگراد) در آب و الکل و نقطه ذوب (132.7 درجه سانتیگراد) میتوان در سه روش کوددهی شاخه، برگ و تزریق خاک استفاده نمود. با تزریق این کود به خاک اوره بهسرعت به آمونیوم بیکربنات تبدیلشده که تصاعد بالایی دارد. به همین دلیل نوع گرانوله آن برای غلبه بر این مشکل غالباً تولید میشود.
چگونگی انتخاب بهترین کود اوره
برای انتخاب بهترین کود اوره، عواملی مانند خلوص کود، میزان نیتروژن در آن، نحوه استفاده و همچنین قیمت آن باید موردبررسی قرار گیرد. خلوص کود اوره باید بالا و بدون هرگونه آلودگی و املاح اضافی باشد. همچنین، میزان نیتروژن نیز باید مناسب بوده تا بتواند، بهطور کامل نیازهای گیاه را برآورده کند. نحوه استفاده از کود اوره نیز بسیار حائز اهمیت است تا اثربخشی آن بیشینه شود. درنهایت، قیمت کود اوره نیز باید متناسب بوده تا کشاورزان بتوانند، بهراحتی آن را تهیه و از آن بهرهبرداری نمایند.
کاربرد کود اوره
کود اوره را میتوان در تمامی مراحل رشد گیاه بدانها افزود و نتایج سودمندتری را از فرآیند کشت دریافت کرد. بدین ترتیب کاربردهای کود اوره شامل تأمین نیتروژن گیاه، بهبود فرآیند فتوسنتز، افزایش شکوفه دهی گیاهان، سرسبز شدن برگها و رشد حداکثری محصولات کشاورزی میشود.
مزایای کود اوره
کود اوره میتواند، مزایای فراوانی برای مزارع در حال کشت شما داشته باشد. برای آگاهی بیشتر افراد تازهکار در صنعت کشاورزی و باغداری به ذکر چندین مورد مهمتر از این مزایا میپردازیم:
- تولید مقادیر بالای نیتروژن برای گیاهان
- افزایش بازدهی در مقایسه با سایر کودها
- هزینه مقرونبهصرفه
- ذخیرهسازی راحت به دلیل عدم آتشگیری و انفجار
- رفع حالت اسیدی خاک
- امکان استفاده در کنار برخی کودهای تکمیلکننده
- امکان استفاده برای اکثر محصولات کشاورزی (توتفرنگی، مرکبات، غلات)
- سازگاری بالا با انواع خاکها
- دارای اثرات طولانیمدت
- قابلیت حملونقل آسان
معایب کودهای اوره
اوره یک نوع کود شیمیایی است که برای افزایش رشد گیاهان استفاده میشود. بااینحال، استفاده از اوره همراه با برخی معایب است. اوره میتواند باعث آلودگی منابع آبی در صورت عدم جذب کامل توسط گیاهان یا استفاده از غلظتهای بالا شود. چراکه با آب باران به منابع آبی انتقالیافته و باعث آلودگی آنها میشود. البته استفاده غیرقابلکنترل از اوره میتواند، به رشد غیر متوازن گیاهان و افزایش خطر ابتلا به بیماریها و آفات نیز منجر شود.
برای جلوگیری از این مشکلات، باید اوره به میزان دقیق و در زمان مناسب استفاده شود و از روشهای دیگر کوددهی در کنار آن بهصورت ترکیبی بهره برد. علاوه بر این اوره بهراحتی در دمای بالا و کم رطوبت تصعید شده که این امر احتمال بیماریهای تنفسی، آلودگیهای خونی و مسمومیتها را برای کشاورزان به همراه دارد.
نحوه مصرف کود اوره
کود اوره خواص جالبتوجهی برای گیاهان به همراه دارد، بنابراین از طریق محلولپاشی (انحلال در آب) یا تزریق به خاک در اختیار گیاهان قرار میگیرد. ولی برای استفاده بهینه از این کود، کشاورزان نیازمند رعایت نکاتی خاص هستند. در غیر این صورت اوره یا تصعید شده یا به لایه زیرین و غیرقابل استفاده گیاه منتقل میشود. باهم نکات مصرف کود اوره را بررسی میکنیم.
1. نکته اول در مصرف کود اوره: دقت در درجه هوا
کود اوره بسیار به دمای هوا حساس است، بنابراین استفاده از آن در دمای بسیار بالا یا بسیار پایین جز هدر رفت کود ثمر دیگری ندارد. دمای متعادل برای این کود بین 0 تا 15 درجه سانتیگراد است. در دمای زیر صفر به دلیل دمای پایین خاک ترکیب اوره متوقف میشود. در دمای بالاتر از 15 درجه نیز اوره بهسرعت به آمونیاک تبدیل و قبل از پس دادن خواص، شکسته و نابود میشود.
2. نکته دوم در مصرف کود اوره: زمان مصرف
دقت نمایید متناسب بازمان مصرف (قبل از کاشت، زمان کاشت، میوه دهی) باید کود اوره را به خاک اضافه نمایید. در زمان کاشت و میوه دهی میتوان از اوره بهصورت تنهایی استفاده نمود. چراکه در این زمان مصرف گیاه بالا و نیاز آن به مواد مغذی زیاد است. ولی قبل از کاشت کود اوره را با اوره آز ترکیب و در اختیار گیاه قرار داده تا سرعت ترکیب اوره را پایین و واکنش شیمیایی را کند سازند تا کود در زمان مناسب در اختیار گیاه قرار گیرد.
3. نکته سوم در مصرف کود اوره: مکان پخش
کود اوره را باید بهصورت یکنواخت با دست یا توسط دستگاه در نزدیکی ریشه یا بذر و دانه گیاه ریخت. کود باید کاملاً بر سطح پخششده و از تجمع آن در یک نقطه پیشگیری شود.
4. نکته چهارم در مصرف کود اوره: میزان رطوبت خاک
کود اوره در خاکهای خشک بهسرعت تصعید و به آمونیاک تبدیل میشود. به همین دلیل حتماً باید بعد از بارش باران یا ذوب شدن برفهای زمستانه یا آبیاری دستی این کود را به خاک افزود. بدین ترتیب اوره در خاک محبوس و آزادسازی آن متوقف میشود.
5. نکته پنجم در مصرف کود اوره: شرایط خاک
خاک پس از افزودن کود اوره باید بهصورت کامل شخم زده شود تا شرایط ایدئالی برای ترکیب این کود با خاک فراهم شود. لایه رویی خاک را نیز مجدداً با چنگک مخلوط نموده تا اوره در سطحی از خاک محبوس شود.
زمان مصرف کود اوره:
زمان مناسب مصرف کود اوره به نوع خاک و گیاه وابسته است. برای نمونه زمان افزودن اوره به خاک پنبه در زمان کشت، سبزیها در فصل رشد و غلات در هنگام جوانهزنی است. فقط آنچه در تمامی موارد مشترک است، استفاده از این کود در هوای نسبتاً سرد و در غلظتهای مشخص باهدف پیشگیری از هدر رفت کود و مسمومیت خاک و صدمه به گیاهان است.
خواص و ویژگیها:
اوره یک ترکیب شیمیایی است که حاوی نیتروژن در فرم آمونیاک است. این نیتروژن یکی از عناصر اساسی برای رشد و توسعه گیاهان بوده، بنابراین دارای خواصی چون قابلیت انحلال سریع در آب، جذب فوری توسط گیاه، انتقال نیتروژن به قسمتهای مختلف گیاه و افزایش رشد و توسعه گیاه میباشد.
راهنمای خرید کود اوره:
خرید کود اوره یکی از مهمترین مراحل در کشاورزی بوده، زیرا نیازمند دقت و تحقیقات کافی و فراوان است. برای خرید کود اوره باید ابتدا نیازهای خاک و گیاهان خود را بررسی کرده تا بتوانید، حجم و مقدار مناسبی از کود را تعیین کنید. همچنین، بررسی کیفیت و محتویات کود اوره ازجمله درصد ازت، رطوبت و املاح موجود در آن نیز بسیار اهمیت دارد. درنهایت، قبل از خرید کود اوره بهتر است، قیمتها و شرایط فروش را در بازار مقایسه کنید تا بهترین گزینه را انتخاب کنید.
ترکیب کود اوره با سایر کودها:
کود اوره را اگر بهتنهایی مورداستفاده قرار دهید، ممکن است، محصولات زراعی شما با کمبود فسفر و پتاسیم دستبهگریبان شوند. به همین دلیل اغلب کشاورزان ماهر همراه خرید کود اوره به تهیه کودهای تکمیلی نیز میپردازند. دراینبین برخی کودها بهخوبی با اوره ترکیب و فواید بسیاری را پدید میآورند. ولی تعدادی دیگر در کنار کود اوره مواد سمی منتشر نموده که بسیار زیانبار هستند.
-
کودهای مناسب بهمنظور ترکیب با کود اوره:
سیانامید کلسیم، سولفات پتاس و سولفات منیزیم پتاس سه کود سودمند هستند که با خیال راحت باهدف پایدارسازی کود اوره میتوان از آنها در ترکیب با این کود بهره برد. ولی برای باروری فوری گیاهان بهتر است، اوره را با کودهای نیترات شیلی، نیترات آمونیاک، نیترات منیزیم، تفاله فسفات، فسفات راک و پتاس معدنی ترکیب نمایید. بسیاری از کشاورزان حرفهای نیز برای متعادلسازی کود اوره به سراغ کودهای فسفردار و پتاسیمدار رفته و نتیجه عالی نیز دریافت میکنند.
-
کودهای نامناسب بهمنظور ترکیب با کود اوره:
اگر کود اوره را با کودهایی مانند نیترات کلسیم، نیترات آمونیوم سنگآهک، سولفات نیترات آمونیاک، نیترو پتاس، نیترات آمونیاک پتاس، سوپر فسفات و سوپر فسفات سهگانه مخلوط نمایید، واکنش ایجادشده، باعث فراری خواص کودها یا خنثیسازی فواید آنها میشود.
سؤالات متداول:
1. آیا کود اوره در بهبود کیفیت خاک و تغذیه گیاهان توانا است؟
آری استفاده از کود اوره میتواند، به رشد سریعتر گیاهان، افزایش تولید، بهبود کیفیت خاک و تغذیه گیاهان کمک کند. همچنین، اوره بهعنوان یک ماده افزودنی به خاک توانایی تسهیل و بهبود ساختار خاک را دارد. این کود میتواند، باعث افزایش ظرفیت نگهداری آبوهوا در خاک و بهبود تهویه خاک و کاهش ریزش خاک در هنگام بارشهای شدید شود.
2. آیا استفاده از کود اوره به کاهش استفاده از سموم شیمیایی در کشاورزی کمک میکند؟
استفاده از کود اوره بهعنوان یک منبع تأمین اوره برای گیاهان میتواند، به کاهش استفاده از سموم شیمیایی در کشاورزی کمک کند. اوره، یک ترکیب بسیار مهم در تغذیه گیاهان است که بهعنوان یک منبع ازت برای آنها عمل میکند. با استفاده از کود اوره، گیاهان قادر به بهبود رشد و توسعه خود میشوند و بدون نیاز به سموم شیمیایی برای مقابله با آفات و بیماریها، مقاومت خود را افزایش میدهند. همچنین، استفاده از کود اوره به محیطزیست نیز کمک میکند، زیرا کاهش استفاده از سموم شیمیایی منجر به کاهش آلودگی آبوخاک و حفظ تنوع زیستی میشود.