درخت گردو از جمله درختان ارزشمند محسوب میشود و بسیاری از افراد برای راهاندازی کسبوکار و کسب درآمد، به کاشت و پرورش درخت گردو میپردازند. دشمن درخت گردو همچون سایر درختان، میتواند شامل حشرات، قارچها یا بیماریهای مختلف باشد. یکی از اصلیترین چالشهای کشاورزان، یافتن راهی برای مقابله با دشمنان درخت گردو است. بااینحال بسیاری از افراد به دلیل عدم آگاهی درباره دشمنان درختان گردو در پرورش این درخت با مشکلاتی مواجه میشوند.
گردو درختی پربازده و اقتصادی است، اما عدم محافظت از آن در برابر خطرات، میتواند آسیبهای جدی به درخت وارد کند و از نظر اقتصادی نیز برای کشاورزان ضررهای مالی قابلتوجهی به دنبال داشته باشد؛ بنابراین آشنایی با دشمنان درختان گردو و محافظت از درختان و همچنین انتخاب بهترین کود برای درخت گردو، از ابتدای کاشت نهال بهشدت ضروری است.
5 دشمن درخت گردو
5 دشمن درخت گردو که در رشد آن تأثیر فراوانی محسوب میشود:
1- خاک نامناسب
باغبانان و کشاورزان بهخاطر تأثیرات منفی خاک نامناسب، آن را بهعنوان دشمن درخت گردو میشناسند. همانطور که میدانید، یکی از عوامل مهم برای رشد بهتر درخت و تولید محصول باکیفیت، خاک مناسب است. درخت گردو نیز برای جلوگیری از بروز مشکلات و مقابله با دشمنان، نیاز به کاشت در بهترین خاک را دارد. بهترین خاک برای درختان گردو، ترکیبی از لوم، شن و رس بهصورت مساوی است. خاک نامناسب باعث میشود ریشهها بهخوبی رشد نکنند و رطوبت بالای آن باعث پوسیدگی ریشه گردد. به همین دلیل، تقویت خاک و بررسی غنیبودن آن قبل از کاشت، امر بسیار مهمی است.
2- ناکافی بودن نور و فاصله کم درختان
عدم برخورداری از نور مناسب و رعایتنکردن فاصله در زمان کاشت نیز از جمله دشمنان درخت گردو محسوب میشوند. فاصله مناسب و نور کافی میتواند تأثیر بسزایی در رشد درختان داشته باشد؛ بنابراین، قبل از کاشت، حتماً به این موارد توجه نمایید.
درختان گردو دارای شاخههای بسیار گستردهای هستند و درختان بالغ و جوان آنها در دسته درختان بلند قرار دارند؛ بنابراین به هنگام کاشت، فاصله مناسبی بین نهالها را حدوداً 6 تا 9 متر در نظر بگیرید. این فاصله باعث میشود درختان بتوانند نور کافی و موردنیاز خود را دریافت کنند.
3- شیوع بیماری
درختان گردو، مانند سایر درختان، ممکن است به بیماریهای خاصی مبتلا شوند. در صورت بروز بیماری در میان درختان، باید بلافاصله اقداماتی برای درمان آنها انجام گیرد؛ زیرا شیوع بیماری ممکن است به سایر درختان منتقل شود و آسیبهای جدی به آنها برساند و در نهایت باعث نابودی درختان گردد. ازاینرو، شیوع بیماریهایی مانند قارچ فیتوفتورا و باکتری بلایت را میتوان بهعنوان دشمنان درخت گردو معرفی کرد. کوددهی بهاندازه و رفع نیازهای آبی درختان میتواند در پیشگیری از بروز بیماریها مؤثر باشد.
4. کوددهی نادرست
برخلاف تأثیر مثبت کوددهی در کنترل بیماریها، کوددهی نادرست نیز میتواند بهعنوان دشمن درخت گردو شناخته شود. درختان برای رشد بهتر و مقاومت در برابر شیوع بیماریها نیازمند جذب مواد معدنی هستند این مواد عبارتاند از: آهن، کلسیم، ازت، فسفات و مس.
درخت گردو نیز از این قاعده مستثنی نیست. بااینحال، خاک بهتنهایی نمیتواند تمامی مواد معدنی موردنیاز را برای درختان فراهم کند؛ ازاینرو، کشاورزان باید سالانه از کودهای حیوانی و شیمیایی برای تغذیه و تقویت درختان گردو استفاده نمایند. بااینحال، لازم است در استفاده از کودها دقت کافی را داشته و با کارشناسان مربوطه در این زمینه مشورت کنند. آزمایش هر ساله خاک نیز کمک شایانی به این موضوع میکند.
5. آبیاری نامناسب
برخی از افراد بهاشتباه فکر میکنند که آبیاری بیش از حد باعث افزایش باردهی درختان میشود، اما این ادعا صحیح نیست، بلکه بهتر است بدانید که آبیاری نامناسب و غیرقابلکنترل، دشمن درخت گردو محسوب میشود.
در هنگام آبیاری درختان گردو باید توجه داشت که:
آبیاری بیش از حد باعث پوسیدگی ریشهها میشود. کمبودن میزان آبیاری، منجر به توقف رشد شکوفهها و میوهها در درختان گردو میشود. آبیاری غرقابی میتواند شرایط مساعدی را برای شیوع بیماریهای قارچی، فراهم کند.
بنابراین، باتوجهبه شرایط جغرافیایی و میزان بارش سالیانه، بهترین روش آبیاری، تعداد دفعات و حجم آب موردنیاز برای درختان گردو را در هر فصل تعیین کنید.
چگونه میتوان از درختان در برابر دشمنان درخت گردو محافظت کرد؟
باید توجه داشت که دشمن درخت گردو، از ابتدای احداث باغ و کاشت با نهال همراه است. با رعایت نکات لازم در خصوص کاشت و مراقبت از درختان، استفاده از روشهای حشرهکشی، عدم استفاده از محصولات شیمیایی و حفاظت از زمینهای کشاورزی میتوان به مقابله با دشمنان درخت گردو و مراقبت از درخت کمک کرد. بهطورکلی، شیوع بیماری، خاک نامناسب، نور و فاصله کمبین درختان، کوددهی نادرست و آبیاری نامناسب را میتوان بهعنوان دشمنان درخت گردو به شمار آورد؛ بنابراین، باغداران و کشاورزان باید با رعایت نکات و استفاده از روشهای مناسب، درختان گردو را در برابر این عوامل مخرب محافظت کنند.
نژادهای مختلف درختان گردو نیز در باردهی و عمر مفید آنها نقش مهمی ایفا میکنند. ازاینرو مقابله با دشمن درخت گردو، برای باغداران جنبه اقتصادی داشته و بسیار ارزشمند است.
اقدامات اشتباه در باورهای قدیمی از کشاورزان
البته بعضی باورهای قدیمی نیز از سوی کشاورزان سبب شده تا دست به اقدامات غلط و اشتباهی برای مبارزه با دشمنان درخت گردو بزنند که به آن اشاره میگردد:
1- کوبیدن میخ
بسیاری از باغداران و کشاورزان، کوبیدن میخ به درخت را یکی از راههای مقابله با دشمن درخت گردو میدانند. گفته میشود کوبیدن میخ به درخت گردو میتواند باعث جلوگیری از شیوع بیماریها، تأمین آهن موردنیاز درخت و همچنین سفیدشدن مغز گردو شود. بااینحال، این روش، مخالفان و موافقان خاص خود را دارد. در برخی مواقع، برای تقویت و تأمین آهن درخت، برادهها و سولفات آهن را بهعنوان کود در پایه درختان استفاده میکنند.
لازم است ذکر گردد، این نوع آهن، متناسب با درخت گردو نیست، چراکه قابلیت جذب آن وجود ندارد و درخت گردو نمیتواند این نوع آهن را از خاک دریافت و جذب کند. بهترین منبع برای رفع نیازهای تغذیهای درخت گردو استفاده از کودهای باغی مناسب است که عناصر مغذی ماکرو و میکرو را تأمین کند. از سوی دیگر با زدن میخ آهنی یا مسی به تنه درخت، به درخت آسیب وارد میشود؛ چرا که با ایجاد خراش غیراصولی در تنه درخت این امکان وجود دارد که درخت دچار بیماری شود و از محل ورود میخ، عفونت وارد درخت شده و در نهایت درخت گردو را مبتلا به بیماری بلایت، دشمن درخت گردو، نماید.
2- ریختن نمک
درگذشته بسیاری از کشاورزان، ریختن نمک در خاک یا آویزان کردن سنگ نمک را بهعنوان راهی برای محافظت از درختان در برابر دشمن درخت گردو میدانستند. اگر چه، ریختن نمک نقش مؤثری در نابودی کرمهای درخت و همچنین بهبود کیفیت مغز گردو دارد؛ بااینحال، طبق تحقیقات انجام شده توسط کارشناسان، نمک خوراکی حاوی مقادیر زیادی کلر و سدیم است و ریختن آن در خاک، ممکن است باعث شورشدن خاک شود.
شوری خاک سبب میشود درختان گردو آب، مس و آهن کمتری را جذب کرده و یا دچار مسمومیت و پیری زودرس شوند. ازاینرو، برخلاف گذشته، امروزه نمک بهعنوان دشمن درخت گردو شناخته میشود.
3- پرندگان
پرندگان میتوانند از درختان در برابر عوامل مخرب محافظت کنند. برخی از پرندگان، از آفات درختان گردو تغذیه میکنند و به همین دلیل میتوانند یک گزینه مناسب برای مقابله با دشمنان درخت گردو باشند.
بااینحال، برخی از کشاورزان پرندگانی مانند کلاغ را دشمن درخت گردو میدانند. زیرا آنها میتوانند در فصل برداشت خسارات جدی به محصولات وارد کنند. برای مقابله با این نوع پرندگان، کشاورزان از راهکارهایی مانند ساخت مترسک، نصب ابزارآلات براق مانند سی دی و روبانهای براق؛ همچنین نصب حصار و سیمهای خاردار استفاده میکنند.